Dan sjećanja na stradale u saobraćaju, dionica Prnjavor-Klašnice jedan od najopasnijih puteva

0
1250

Pokaznom vježbom članova banjalučkog Crvenog krsta u pružanju prve pomoći i prisluživanjem svijeća na Trgu Krajine u Banjaluci, obilježen je Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.
Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović podsjetio je da je za devet mjeseci ove godine na putevima Srpske poginulo 89 lica, što je manje u odnosu na prošlu godinu zahvaljujući akcijama Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva saobraćaja i veza, Agencije za bezbjednost saobraćaja i Republičkog auto-moto saveza.

uvidjaj-saobracajna-nesreca-saobracajna-policija-foto-dragana-udovicic-1354015781-234411Prema njegovim riječima, najčešći uzrok saobraćajnih nesreća je neprilagođena brzina, dok je na drugom mjestu vožnja pod uticajem alkohola, a na trećem nebezbjedni putevi i nevezivanje pojasa.

“Kada je riječ o brzina, ona je uzrok smrti u 55 odsto slučajeva, ali ohrabruju podaci da je za devet mjeseci ove godine broj vozača koji je izazvao nesreću pod uticajem alkohola manji za 4,6 odsto”, rekao je Radović.

On je upozorio da je procenat korištenja sigurnosnog pojasa na putevima Republike Srpske svega oko 55 odsto, što Srpsku svrstava među najlošije zemlje u tom pogledu. “Godišnje bi sasvim sigurno 20 života bilo spašeno da svi koriste pojas”, naveo je Radović.

Govoreći o najopasnijim dionicama puteva u Republici Srpskoj, Radović je naveo pravce Banjaluka – Prijedor, Klašnice – Prnjavor, LJubogošta – Pale, Sokolac – Rogatica, Zvornik – Drinjača, Zvornik – Šepak, te Kozarska Dubica -Gradiška i Kozarska Dubica – Prijedor.

“Značajno je da je na snagu stupio pravilnik koji one koji upravljaju putevima obavezuje da na osnovu podataka MUP-a identifikuju opasna mjesta, analiziraju zašto se tu dešavaju saobraćajne nezgode i da preduzimaju mjere na otklanjanju uzroka”, rekao je Radović.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić rekla je da, prema statističkim podacima, ima pomaka u provođenju Strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima Srpske, ali da je neophodno nastaviti sa odlučnijim aktivnostima, u kojima je izuzetno važna uloga medija. “Nadam se da ćemo do 2020. godine smanjiti broj poginulih u saobraćajnim nezgodama za 50 odsto”, navela je Kostićeva.

Ona je dodala da je ove godine u obilježavanje Dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda prvi put uključen i Saobraćajni fakultet u Doboju. (srna)

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here