Danas hladno, klizavo i sa padavinama, oprez zbog odrona

0
1034

Oblačno i hladno vrijeme sa padavinama danas se očekuje u svim krajevima Republike Srpske i Federacije BiH.

Kiša će padati u Hercegovini, u pojednim mjestima i obilnije. U nizinama povremeno će padati kiša i snijeg, a u višim krajevima snijeg, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prema večeri slab snijeg počeće padati u većini krajeva, osim na jugu Hercegovine.

Duvaće slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova ili promjenjiv.

Najviša dnevna temperatura od jedan do pet, na jugu do devet stepeni Celzijusovih. U višim predjelima temperatura vazduha biće ispod nule.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda navode da jutros preovladava oblačno vrijeme sa snijegom i kišom.

Najniža temperatura vazduha jutros je izmjerena na Bjelašnici – minus šest stepeni i Istočnom Drvaru minus pet stepeni.

Minus dva bila su na Sokocu, Han Pijesku, Čemernu i Ivan-sedlu, minus jedan u Kalinoviku, Srpcu, na Mrakovici, Ribniku, Mrkonjić Gradu, Livnu, Bugojnu i Sanskom Mostu.

U Banjaluci, Bijeljini, Doboju, Prijedoru, Novom Gradu, Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću i Gradačcu u 7.00 časova bilo je nula stepeni.

Jedan stepen izmjeren je u Višegradu, Foči, Goraždu, Srebrenici i Zvorniku, dva u Bileći, tri u Trebinju, a pet u Mostaru.
Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ odvija redovno i bez većih zastoja, a vozi se uglavnom po mokrim kolovozima, preko planinskih prevoja po zasnježenom kolovozu i poledici, saopštio je Auto-moto savez Republike Srpske.

Zbog snježnih nanosa neprohodan je regionalni put Ulog-Klanci preko prevoja Morine, a zbog aktiviranog klizišta obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta Simin Han-Kalesija /u Babajićima/, a alternativni pravac je preko Dubrava.

Jutarnja poledica prisutna je i na putevima u nižim predjelima, naročito preko mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima, a u usjecima i pored kamenih kosina, mogući su odroni kamenja i zemlje na kolovoz.

Ovakvi pravci su Dobro Polje – Miljevina – Brod na Drini, Banjaluka-Teslić, Kneževo-Turbe, Mrkonjić Grad-Crna Rijeka, Bratunac -Skelani, LJubovijski most-Drinjača i Šekovići-Caparde, Kupres-Šuica-Livno, Glamoč-Mlinište, Kolo-Tomislavgrad-Šuica i Trnovo-Dobro Polje, šire područje Romanije, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf, Jablanica-Mostar-Doljani i Čapljina-Stolac.

Na magistralnom putu Brod na Drini-Šćepan Polje, na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 12 tona i vozila čija dužina prelazi osam metara.

Zbog radova na dionici magistralnog puta Kostajnica-Kozarska Dubica u mjestu Vrioci, na snazi je obustava saobraćaja, a vozila se preusmjeravaju na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

Na dionici magistralnog puta Karanovac-Ugar u mjestu Bočac zbog aktiviranog klizišta saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom uz postavljenu signalizaciju.

Zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa Banjaluka-Doboj Vukosavlje-Karuše na dionicama Šešlije-Johovac i Johovac-Rudanka izmijenjen je režim saobraćaja i to tako da će se povremene obustave saobraćaja vršiti svaki puni čas i trajaće po 15 minuta /od 7.00 do 13.00 časova/.

Na regionalnim putevima Ukrina-Gornja Vijaka i Karanovac-Mitrović na mjestima klizišta saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve su na terenu, čiste i posipaju kritične dionice. Vozačima se savjetuje da voze oprezno, vožnju prilagode stanju i uslovima na putu i da na put ne kreću bez zimske opreme. /srna/

PODIJELI