DANAS JE JEDAN OD NAJLJEPŠIH HRIŠĆANSKIH PRAZNIKA: POSEBNO ĆE RADOSNI BITI ONI KOJI SU SE VJENČALI PROŠLE GODINE!

0
1068

Ovaj praznik proslavljaju parovi u prvoj godini braka, odnosno svi oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godin

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Svetih 40 mučenika u Sevastiji, praznik koji je u narodu poznat kao Mladenci, jer su stradalnici bili mladići. 

Ovaj praznik proslavljaju parovi odnosno mladenci u prvoj godini braka, svi oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Na taj dan, mladencima dolaze goste, donose im poklone, i tako im pomažu na početku njihovog zajedničkog života.

Smatra se da na Mladence moraju doći svi koji su bili na svadbenom veselju, pa se iz tog razloga, u većini krajeva u Srbiji na ovaj praznik gosti  ne zovu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Foter/Len Radin

Foto-ilustracija: Profimedia/Foter/Len Radin

Mladenci su, inače, posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika jednog puka u gradu Sevastiji, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo uprkos izričitoj carevoj zabrani. Zbog svoje vere, ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu. Ubrzo su izvedeni pred vojni sud, a zatim pogubljeni.

Dvadeset drugi mart je posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani ljubavlju Hristovom, pa se tako i na venčanjima u crkvi mladencima stavljaju vence.

PODIJELI