Danas je Svjetski dan Crvenog krsta

0
1080

 

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Đoko Mihajlović istakao je, povodom Svjetskog dana Crvenog krsta koji se obilježava danas, značaj buđenja svijesti svih građana u BiH o potrebi pružanja pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Mihajlović se, povodom obilježavanja Nedjelje Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca, koje počinje od danas, osvrnuo i na programske aktivnosti ovih organizacija, koje se odnose na dobrovoljno darivanje krvi, upozoravanje na mine, službe traženja, te istakao doprinos koji Crveni križ/krst u cjelini daje društvu.

Generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić istakao je da je Nedjelja Crvenog križa/krsta ove godine posvećena obilježavanju 50 godina od nastanka sedam principa Društva, a to su humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.

Nakon predstavljanja plana aktivnosti ove organizacije, Hodžić je najavio posjetu povratnicima u mjesto Stragičine u opštini Rudo, u saradnji sa Crvenim krstom Republike Srpske, obilaske građana koji su pretrpjeli velike štete tokom prošlogodišnjih poplava i uručivanje paketa humanitarne pomoći, te zvanični završetak obnove kuća u Topčić Polju i Maglaju u saradnji sa Crvenim polumjesecom Ujedinjenih Arapskih Emirata.

On je apelovao da organi vlasti prepoznaju Crveni križ/krst kao lidera humanitarnog rada, te organizaciji pruže podršku, jer se samo tako može adekvatno odgovoriti na potrebe građana.

Glavni sekretar Društva Crvenog krsta/križa BiH Branko Leko, predstavio je juče akciju pomoći stanovništvu Nepala. S obzirom na manjak kapaciteta ovog društva, donesena je odluka da se otvori humanitarni broj telefona 17003 i pozivom na njega doniraju se dvije KM.

Otvoren je i poseban žiro-račun za sakupljanje novčanih donacija u Sberbanci BiH 140-101-11300020-18, saopštio je Crveni križ FBiH.

Hodžić se osvrnuo i na obnovu zgrade Crvenog križa/krsta u Sarajevu, na kojoj je već dovršena prva faza sanacije, te pribavljena sredstva donatora, Talijanskog Crvenog krsta za drugu fazu.

Cilj obnove je održati autentičnost zgrade koja je proglašena nacionalnim spomenikom kulture.

Agencije

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here