Danas je Vidovdan

0
994

Srpska pravoslavna crkva obilježiće danas Vidovdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku knezu Lazaru i svim srpskim mučenicima koji su poginuli u Boju na Kosovu 1389. godine.

Njegova Svetost patrijarh srpski Irinej služiće vidovdansku liturgiju u porti Manastira Gračanica i parastos kosovskim junacima na Gazimestanu. Svečanosti bi trebalo da prisustvuje i direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Vidovdan ili praznik sjećanja na kosovsku pogibiju obilježen je crvenim slovom u kalendaru SPC, a za naziv praznika vezuje se Sveti Vid koji je, prema “Prologu” vladike Nikolaja Velimirovića, porijeklom sa Sicilije.

Ovaj svetitelj hrišćanstvo je zadužio podvizma u vrijeme cara Dioklecijana, velikog progonitelja hrišćana.

Isti datum u kalendaru SPC pominje se i kao praznik starozavjetnog proroka Amosa – slave srpskog kneza Lazara, koji je poginuo na taj dan, a u navečerje praznika se svojim velmožama pričestio u Crkvi Samodreži na Kosovu.

Prema “Prologu”, SPC istog dana slavi i svog patrijarha Јefrema, koga je Sabor izabrao 1375. godine i koji je “1382. vjenčao kneza Lazara za cara”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here