Danas Mladenci, obavezno uredite jednu stvar

0
1233

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih, koji su postradali za Hristovu vjeru 320. godine.

 

Svi ovi mučenici bili su mladići, pa je naš narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici /mladenci/ u svome domu primaju goste, a ovi im donose poklone i na taj način im pomažu na početku njihovog života u bračnoj zajednici.

Jedan od srpskih običaja na Mladence jeste i pravljenje kolača koji se zovu mladenčići.

Prema običajima, na ovaj dan žene ustaju rano i mijese 40 kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život.

Kod naših starih, vlada vjerovanje da kakvo vrijeme bude danas, takvo će biti cijelo proljeće: pa ako bude sunčano, pred nama je lijepo vrijeme i mnogo sunca, sve do ljeta, a ako pada kiša, duva vjetar i vremenske prilike nisu dobre, pred nama je turbulentan period.

Baš iz tog razloga trebalo bi čim ustanete da pogledate kroz prozor, i vidite kakvo je vrijeme.

Ako budete “nabacili” osmijeh na lice i budete imali pozitivne misli, vjeruje se da mlada možda i uspije da rastjera oblake.

Mladenci uvijek padaju uz Časni post i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana mora biti posna radi zdravlja i napretka djece mladih supružnika.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here