Danas nastavak suđenja za zločine nad Srbima na području Zavidovića

0
472

Pred Sudom BiH za danas je zakazan nastavak suđenja komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred “El mudžahedin”, nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Na ročištu održanom 26. decembra, svjedok odbrane Zuhdija Sarajlić rekao je da nikada nije bio u prilici da izvrši kontrolu broja pripadnika odreda “El mudžahedin”.

Sarajlić je objasnio u Sudu BiH da je kao referent za personalne poslove u komandi Trećeg korpusa, između ostalog, vodio evidenciju o personalnim podacima pripadnika armije i broju vojnih obveznika u jedinicama u sastavu korpusa.

Tokom unakrsnog ispitivanja tužioca Sedina Idrizovića, Sarajlić je potvrdio da su se strani državljani direktno javljali opštinskim odjeljenjima Ministarstva odbrane ili su se direktno javljali u jedinice koje su bile obavezne da o tome obavijeste opštinska odjeljenja Ministarstva.

Tužilac je svjedoku predočio više dokumenata koji se odnose na prijem stranih državljana u Treći korpus, kao i za prekomandu pripadnika Trećeg korpusa u odred “El mudžahedin”, nakon čega je on rekao da ne zna za to i da to nikada ranije nije vidio.

Idrizović je svjedoku pokazao i naredbe komandanta Trećeg korpusa o prekomandi četrdesetak pripadnika iz tri brigade u odred “El mudžahedin”, a Sarajlić je rekao da nije vidio te dokumente, kao ni spisak sa imenima 316 Bošnjaka pripadnika odreda “El mudžahedin”, koji mu je tužilac predočio.

Nastavak suđenja zakazan je za 9.00 časova.

(Srna)

PODIJELI