DANAS PREOBRAŽENJE GOSPODNJE, KRSNA SLAVA OPŠTINE PRNJAVOR

0
111

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ danas obilježava praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji je posvećen sjećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor, kada on najavljuje svoje stradanje i slavu.

Prema Jevanđeljima, Isus je treće godine svoje zemaljske propovijedi na Tavor poveo svoje učenike Petra, Jakova i Jovana i pred njima se pojavio preobražen “sa licem sjajnim kao sunce i haljinama svijetlim kao snijeg”.

Preobraženje Gospodnje je u pravoslavlju poznato i kao ljetnje Bogojavljenje, jer su se i tada, kako piše u Jevanđelju, otvorila nebesa i začuo glas Boga Oca – “Ovo je Sin moj ljubezni… njega poslušajte”.

Isus, koji se preobrazio na Gori u prisustvu Mojsija i proroka Ilije, najavio je nebesku snagu nove vjere i svoju ulogu Cara nad carevima koja nadilazi starozavjetne zakone i proroke.

Na ikonama Preobraženja, koje se nalaze na svakom ikonostasu pravoslavnih hramova, slika se Gospod Isus Hristos na Gori okružen svjetlošću, sa Ilijom, Mojsijem i trojicom apostola koji uplašeni leže na zemlji.

Preobraženje pada uvijek u vrijeme Gospojinskog posta, pa su zato posne i pravoslavne trpeze.

U velikom broju pravoslavnih hramova iznosi se i blagosilja novi rod grožđa, koje se prema pravoslavnom srpskom običaju, prvi put jede na ovaj praznik.

U narodu se smatra da je Preobraženje dan kada se posljednji put kupa u rijekama, jer se za ovaj praznik vezuje i smjena godišnjih doba.

Postoji vjerovanje da se o ovom prazniku cjelokupna priroda preobražava pa se kaže – preobražava se i voda i gora.

Povodom slave opštine, u Prnjavoru će danas biti služena liturgija u Hramu Svetog velikomučenika Georgija, kao i parastos poginulim borcima u Spomen-hramu na Vučijaku, gdje će biti položeni i vijenci, i kod Spomen-kompleksa u Šibovskoj.

Liturgija će biti služena u 9.00 časova. Vijenci na Vučijaku biće položeni u 11.00 časova, a u 12.00 časova kod Spomen-kompleksa u Šibovskoj.

Obilježavanje krsne slave opštine Preobraženja Gospodnjeg počelo je juče. Tim povodom gradom je sinoć prošla litija, a u Hramu Svetog velikomučenika Georgija obavljen je čin lomljenja slavskog kolača.

Učesnici Preobraženjske litije prošli su ulicama Beogradska, Svetog Save, Novaka Pivaševića i Hilandarska, a kod Spomenika junacima grada služen je pomen za poginule borce u proteklom ratu.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here