DANAS PREZENTACIJA O PROBLEMU ANTICIGANIZMA

0
301

U Prnjavoru će danas biti održana prezentacija o problemu anticiganizma – jedna od aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti o prisutnosti, oblicima i posljedicama ove pojave u društvu koja predstavlja neprijateljstvo, predrasudu, diskriminaciju ili rasizam usmjeren prema Romima.

Prezentaciju organizuje Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin” iz Bijeljine u saradnji sa Udruženjem “Romska djevojka – Romani ćej” iz Prnjavora u okviru projekta “Sa Romima za Rome – ljudska prava u fokusu”.

Iz Udruženja “Otaharin” napominju da je cilj projekta poboljšanje pristupa ljudskim pravima za sve Rome u BiH uspostavljanjem konstruktivne i sistemske mreže nevladinih organizacija koje će imati kapacitet za praćenje provođenja politika i zakonskog okvira u borbi protiv anticiganizma.

Romi se suočavaju sa predrasudama, netolerancijom, diskriminacijom i socijalnom isključenošću. Suština zatvorenosti romske zajednice često je posljedica negativnih iskustava i marginalizacije u društvu. Romska kultura, jezik i tradicija se potiskuju iako je dokazano da su svojim postojanjem obogatili evropsku kulturnu baštinu”, navode iz Udruženja “Otaharin”.

Prezentacija će biti održana u sali Skupštine opštine Prnjavor u 11.00 časova.

/SRNA/

PODIJELI