Danas se obilježava Svjetski dan radija

0
592

Generalna konferencija UNESCO-a je, na svom 36. zasjedanju 2011. godine, proglasila 13. februar za Svjetski dan radija.

U 2019. godini Svjetski dan radija će se obilježiti po osmi put, i tim povodom UNESCO poziva sve radio stanice da se kroz svoje programe uključe u obilježavanje ovog dana.
Ovogodišnja tema Svjetskoga dana radija je “Dijalog, tolerancija i mir”.

Obilježavanje Svjetskog dana radija ima za cilj da poveća svijest javnosti i medija o značaju radija; da podstakne donosioce odluka da se uspostavi i obezbijedi pristup informacijama putem radija; kao i da se unaprijedi mreža i međunarodna saradnja između radio emitera.

Svi zainteresovani mogu putem web stranice http://www.worldradioday.org/ promovisati svoje aktivnosti planirane ovim povodom kao i pratiti aktivnosti kojima se širom svijeta obilježava Svjetski dan radija.

Danas obilježavamo Svjetski dan radija u čast na početak emitovanja UN-ovog radija koji je porukom “Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta”, počeo emitovanje13. februara 1946.

Uprkos rasprostranjenosti novih internetskih komunikacijskih platformi, radio još dopire do najšire publike i slušalaca.

Tema Svjetskoga dana radija za 2019.godinu je “Dijalog, tolerancija i mir”. Taj je moto zapravo definicija onoga što radiostanice i rade, a to je informsanje, edukacija i povezivanje slušalaca, te poticanje na pozitivan dijalog između različitih strana i okruženja.

Danas u Bosni i Hercegovini postoji 149 radijskih stanica od toga 61 javnih i 78 privatnih, 3 radijska javna servisa (BH radio 1, Radio Federacije BiH, Radio RS).

Radio Prnjavor takođe se pridružuje obilježavanju Svjetskog dana radija. Slušajte nas od 11.časova na 99,10 FM, razgovaraćemo o istorijatu radija.

Radio Prnjavor prvi put se oglasio 6.marta 1984.godine u popodnevnom terminu od 13 do 16 časova. Program je emitovan preko srednjetalasnog predajnika, postavljenog na lokalitetu u ulici Živojina Preradovića, kod nekadašnje gradske klaonice, a na frekvenciji 1341 kiloherc.
Zvaničnom početku programa prethodio je eksperimentalni program koji je emitovan u jesen 1983.godine.

PODIJELI