DANAS SU SVETI APOSTOLI: Evo kako se vernici na ovaj dan obraćaju Bogu

0
1050
 

Sveti Pohor, Nikanor, Timon i Parmen nemaju posebnih dana praznovanja, nego se svi spominju u ovaj jedan dan 28. jula po julijanskom, odnosno 10. avgusta po novom kalendaru

Sva četvorica su iz broja 7 đakona i 70 apostola. Ostali đakoni su bili Stefan, Filip i Nikolaj. Prvomučenik Stefan i Filip se praznuju u posebne dane, a Nikolaj nije ušao u red svetitelja zbog svoje jeresi.

Sveti Pohor, Nikanor, Timon i Parmen nemaju posebnih dana praznovanja, nego se svi spominju u ovaj jedan dan 28. jula po julijanskom odnosno 10. avgusta po novom kalendaru.

Prohora je apostol Petar rukopoložio za episkopa Nikomidijskog. Bio je neko vreme na službi kod Svetog Jovana Bogoslova na ostvu Patmosu i zabeležio je Otkrovenje, koje je čuo iz njegovih usta. Nevernici su ga ubili u Antiohiji.

Nikanor je stradao u Jerusalimu istog dana kada i arhiđakon Stefan, a uskoro za njim i još 2. 000 hrišćana, koje su pobili Jevreji.

Foto: Crkveni kalendar

Svetog Timona su sveti apostoli postavili za episkopa u Arabiji. Zbog svog propovedanja Hrista je stradao. Bio je bačen u užarenu peć, ali je izašao iz peći nepovređen. Po rimskom Martirologu, sveti Timon nakon što je izašao nepovređen iz peći, bio je razapet na krst.

 

Sveti Parmen je verno služio propovedničku službu koja mu je bila poverena od strane apostola. Umro pred apostolima koji su ga oplakali i sahranili.

Na ovaj dan vernici se ovako mole:

”Apostoli sveti, molite Milostivog Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim.”

(Telegraf.rs)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here