Danas u Domu kulture film “Mučni teret podmetnute krivice”

0
1143

U Domu kulture u Prnjavoru u srijedu, 10. maja u 19 časova će biti prikazan dokumentarni film “Mučni teret podmetnute krivice”, koji dokumentuje istinu o tragičnom događaju na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine.

Film istovremeno prezentuje i istinu o radu Suda BiH koji je generalu Đukiću izrekao presudu na neodrživim činjenicama, osudivši ga na 20 godina zatvora. Prema navodima Tužilaštva BiH, na Tuzlanskoj kapiji smrtno je stradalo 71, a ranjeno oko 150 lica.  General Đukić je, prema presudi, navodno naredio granatiranje trga Tuzlanska Kapija iz topa 130 milimetara sa lokaliteta sela Panjik na Ozrenu. 

Odbrana generala Đukića je 2010. godine formirala Fondaciju “Pravda za Novaka Đukića”, a potom i Tim za odbranu, s ciljem da se putem ekspertiza – naučnih eksperimenata dokaže da se tragičan događaj sa takvim posljedicama nije mogao dogoditi dejstvom granate, posebno sa aspekta dejstva granate 130 milimetra na živu silu i materijalna sredstva. 

Na osnovu svih nalaza i mišljenja domaćih i stranih eksperata proistekao je zaključak da u Tuzli na Trgu kapija, 25. maja 1995. godine u 20.55 časova “nije eksplodirao nikakav ispaljeni artiljerijski projektil, posebno ne onaj kalibra 130 milimetra, već je eksplodiralo više sinhrono aktiviranih eksplozivnih naprava”. 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here