“DANI SRPSKE U SRBIJI” OD 15. SEPTEMBRA

0
750

 

Manifestacija “Dani Srpske u Srbiji”, koja se ove godine održava peti put, biće otvorena petak, 15. septembra, u Beogradu i realizovana u još 20 gradova u Srbiji.
Šef Predstavništva Republike Srpske Mlađen Cicović rekao je da se, kada se započelo sa realizacijom “Dana Srpske u Srbiji”, nije očekivalo da će već peta godina biti rekordna po broju gradova u kojima će biti održana, programa i učesnika koji će učestvovati u tim programima.

“Ove godine, pete od kada se održava manifestacija, bićemo prisutni u 20 gradova u Srbiji, realizovaćemo 32 programa u 45 izvođenja i u programima će biti blizu 800 učesnika”, izjavio je Cicović na konferenciji za novinare u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

On je dodao da će i ove godine biti predstavljena privreda, na tri skupa u Vranju, Novom Sadu i Subotici, te da će biti organizovan i jedan veliki ekonomski forum.

On je najavio da bi ovogodišnju manifestaciju “Dani Srpske u Srbiji”, u petak, 15. septembra, u Narodnom pozorištu u Beogradu trebalo da otvori predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uz blagoslov NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Ekonomski forum u Vili Republike Srpske u Beogradu, koji je usmjeren na stvaranje što povoljnijeg ambijenta za investiranje u Republici Srpskoj i Srbiji, kao i regionu, kaže Cicović, trebalo bi da otvore predsjedici vlada Republike Srpske i Srbije Željka Cvijanović i Ana Brnabić.

“‘Dane Srpske’ zatvorićemo 21. septembra u Srpskom Narodnom pozorištu u Novom Sadu, nakon čega će biti organizovana posjeta Vlade Republike Srpske Vladi Autonomne pokrajine Vojvodine, a manifestaciju bi trebalo da zatvore premijer Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović”, najavio je Cicović.

Nenad Janković, poznatiji kao Dr Nele Karajlić, koji je zadužen za umjetnički dio programa, rekao je da taj program nije klasična priredba, već “malo pomjeren”.

“Tekst smo pisali Vule Žurić i ja, a ja potpisujem i režiju i tu je sijaset glumaca koji će odigrati zanimljiv igrokaz, o kojem će se kasnije dugo pričati”, rekao je Karajlić.

On je naveo da je rad na ovom umjetničkom programu, koji on naziva “jednočinka”, bio zanimljiv izazov kako da se u okviru ove manifestacije napravi nešto što je drugačije od ubičajenog.

“Kako da se napravi nešto što ima svoje naravoučenije, neku svoju mudrost u sebi, a pošto sam ja tu, mora imati i humora. Mislim da će biti veoma zanimljivo svakome ko bude gledao to, što u pozorištu, što na televiziji”, dodao je Karajlić.

Osim privrednog predstavljanja Republike Srpske, u Srbiji će se Srpska predstaviti sa svojom kulturom, naukom i turističkim potencijalima.

Manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” počeće 15. septembra u 18.00 časova, a zatvaranje je planirano 21. septembra u Novom Sadu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here