“Dani Vučijačke brigade – Lipa 2019”

0
936
U Podnovlju i na koti Lipa na Vučijaku danas i sutra biće održana manifestacija “Dani Vučijačke brigade”, kao uspomena na herojsku odbranu prostora koji danas povezuje Doboj i opštine Modriča, Derventa, Vukosavlje i Brod.

Iz Boračke organizacije opštine Brod su pojasnili da svakog vikenda pred Spasovdan njeguju spomen na borbe vođene 1992. godine kada je spriječeno dalje cijepanje Republike Srpske i omogućen nastavak proboj koridora.

Odbranom ovog prostora stvoreni su uslovi za vojnu operaciju “Koridor života”, najslavniju bitku u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Na koti Lipa izgrađena je spomen-crkva posvećena Svetom Јovanu Vladimiru, a u porti su podignuti spomenici srpskim borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom i Drugom svjetskom ratu.

Parastos u Podnovlju biće služen večeras u 19.00 časova, a u Spomen-crkvi Svetog Јovana Vladimira na Lipi u 21.00 čas, nakon čega je planirano i paljenje “Vučijačke vatre” i druženje naroda Vučijaka.

U Crkvi Svetog Јovana Vladimira sutra će u 11.00 časova biti služena Sveta liturgija, a nakon molitvenih obreda planirano je obraćanje zvanica i polaganje vijenaca poginulim borcima.

U okviru ove manifestacije sutra će u 7.30 časova ispred motela “Kamen” u Donjem Klakaru krenuti pješački pohod “Putevima prvog progona Srba u BiH”.

“Tokom pješačkog pohoda položićemo cvijeće na mostu, nedaleko od mjesta pogibije srpskih boraca Radovana Radovanovića i Mile Stevića. Prva pauza je u Gornjem Klakaru pored spomen-obilježja gdje ćemo položiti cvijeće, te nastaviti put do Gornjih Vrela i tu položiti cvijeće, a potom ići dalje prema Lipi”, navode iz brodske Boračke organizacije.

Planirano je da budu održani i biciklijada i maraton koji će krenuti sa Trga patrijarha Pavla u Brodu u 8.00 časova.

Organizatori manifestacije “Dani Vučijačke brigade – Lipa 2019” su opštinska Boračka organizacija, Srpska brigada Vučijaka, a pokrovitelji su opština Brod i Turistička organizacija.

Do Lipe je obezbijeđen prevoz iz Broda.

Tokom prva tri mjeseca odbrambeno-otadžbinskog rata 1992. godine na liniji odbrane od Modriče i Doboja, na planini Vučijak, na koti Lipa, zaustavljen je prodor regularnih jedinica Hrvatske vojske i paravojnih muslimansko-hrvatskih snaga iz pravca Broda i Dervente u dubinu srpske teritorije na Trebavi i Ozrenu.

Za manje od tri mjeseca poginula su 124 borca sa Vučijaka i 47 vojnika bivše ЈNA, braneći liniju odbrane dugu 25 kilometara.

PODIJELI