Darko Horina: Pouzdanost i povjerenje kod inopartnera su najvažniji

0
178

Firma Wood Kolor iz Prnjavora od prvog dana postojanja svojim kupcima pruža najkvalitetnije, najmodernije i tehnološki najnaprednije proizvode, kao i tehničku podršku i servis. Najveći značaj u njihovom poslovanju jeste isporuka kvalitetnog proizvoda, koji će ispuniti očekivanja njihovih kupaca. Kupcima ne prodaju samo proizvode, već su im uvijek na raspolaganju za sve savjete i pitanja. Kao društveno odgovorna firma, sudjeluju u životu zajednice kroz različita sponzorstva i donacije.

Mnogo je uspješnih kompanija

Poslovanje je zasnovano na uvozu, veleprodaji i distribuciji industrijskih premaza i abraziva za drvnu, metalnu i autoindustriju. Iz sektora drvne industrije raspolažu širokom paletom najkvalitetnijih, najmodernijih, tehnološki najnaprednijih proizvoda italijanskog proizvođača Kemichal.

U domenu autoindustrije prepoznatljivi su po kitovima, filerima, zaštitama i završnim bezbojnim lakovima proizvođača poput IMPA, Car Repair System, Vernici Caldart.

Posljednjih godina, prateći zahtjeve kupaca, ponudu su obogatili raznovrsnim brusnim materijalima, opremom za brušenje i nanošenje premaza, te industrijskim filterima, a kod njih kupci mogu naći i dekorativne boje za vanjsku i unutrašnju gradnju domaćih i inostranih proizvođača.

Iza ove uspješne firme stoje braća Horina, Darko i Zlatko. Čini se da ima istine u onoj narodnoj da složna braća kuću grade jer se Wood Kolor nalazi na listi bonitetnih kompanija po kriterijima LRC BIS agencije.

Naš sagovornik je Darko Horina, direktor.

Bonitetnost i pouzdanost – jesu li to u bosanskohercegovačkom poslovanju zaista rijetke kategorije ili samo o njima rijetko pričamo, pa nam se čini da loših priča ima više?

– Pouzdanost i bonitetnost u bosanskohercegovačkom poslovanju nisu tako rijetke kategorije, samo se, na žalost, u današnje vrijeme češće govori o lošim primjerima. Mnogo je primjera dobre prakse, mnogo je naših poslovnih saradnika i partnera koji su u svojim poljima više nego uspješni. Ali, kako rekosmo, pozitivne priče ostaju u sjeni negativnih. Nadamo se da će se to promijeniti i da će na svjetlo dana izaći svijetli primjeri.

Iza Vas su godine uspješnog poslovanja. Bonitetni ste i pouzdani po LRC-BIS parametrima. No, je li uvijek bilo tako i je li uvijek bilo lako? Možete li nam reći nešto o Vašim počecima, kako je krenula i kako je nastala priča koja se zove Wood Kolor?

– Priča Wood Kolor nastala je u martu 2013. godine i kao i svi počeci, i naši su bili teški. Trebalo je puno vremena da postignemo međusobno povjerenje i sa poslovnim saradnicima (dobavljačima) i sa kupcima. Ideja je bila stvaranje male porodične firme koja će zadovoljiti potrebe tržišta u segmentu farbanja i lakiranja u proizvodnji namještaja, metalnoj i auto industriji. Danas, s ponosom i bez lažne skromnosti, možemo reći da smo davno postigli ciljeve koje smo postavili na početku. Za nekoliko mjeseci obilježavamo deseti rođendan.

Na kraju smo godine, jedine od posljednje tri koje nam nije „ukrala“ pandemija. Na koji je način pandemija korona virusa uticala na Vaše poslovanje? U kojem segmentu ste osjetili najveći uticaj pandemije? Padu prodaje, otežanom uvozu, problemima u naplati?

– Pred sam početak pandemije (februar 2020.) ušli smo u dva nova velika projekta vezana za građevinski sektor, a to su ventilirajuće fasade i pregradni zidovi sa zvučnom izolacijom, što se, iako nije tako izgledalo s obzirom na okolnosti koje su nam se desile, pokazalo kao odličan potez. Pandemija nam jeste utjecala na prodaju, pa smo imali blagi pad, ali, zahvaljujući novim građevinskim projektima, na kraju te, najteže, godine, ostvarujemo veći ukupan promet, istovremeno povećavajući broj zaposlenih.

Džentlmenski poslovni dogovori

Pruža li državni aparat poslovnim ljudima podršku kakvu trebate i kakvu zaslužujete?

– Država, na žalost, nema dovoljno sluha za privatni sektor, posebno kada je u pitanju trgovina i mislim da tu ništa novo nismo rekli. To će vam reći svaki vlasnik bilo kakkvog biznisa koji ima veze sa trgovinom.

Godinama se priča o umanjenju doprinosa i poreza na plaće. Konkretno, kada govorimo o Vašoj kompaniji, nesumnjivo da bi Vam to olakšalo poslovanje, ali me zanima da li bi dovelo do zapošljavanja novih ljudi?

– Svakako bi broj uposlenih bio mnogo veći da državni aparat pruža podršku u smislu umanjenja doprinosa i poreza na plaće. Ipak, bez obzira na sve teškoće, kada govorimo konkretno o našim potrebama, imamo adekvatan broj zaposlenih.

Poslujete sa velikim brendovima koji su i u globalnim okvirima veliki igrači, kako ih volimo zvati. Koje ste parametre morali zadovoljiti da bi Vas priznali kao ravnopravnog partnera i osobu sigurnu za poslovanje? Koliko je važno povjerenje u međunarodnim poslovima?

– Jedna od najbitnijih stvari u našem poslovanju je pouzdanost i povjerenje kod inopartnera. Da bismo to postigli, morali smo prije svega, dokazati finansijsku stabilnost i sigurnost, a potom ispoštovati godišnje planove inopartnera.

Znače li išta džentlmenski dogovori o kojima toliko često slušamo ili ih vidimo samo u filmovima?

– Iskrenost i poštenje su ljudske vrline koje su preduslov za bilo kakve dogovore, pa tako i džentlmenske poslovne dogovore. Ako tome dodamo postignuto međusobno povjerenje i uvažavanje, ti dogovori su, bar je naše iskustvo takvo, itekako mogući.

Ko su Vaši najveći kupci u našoj zemlji?

– Najveći kupci u našem poslovanju su od još od osnivanja kompanije proizvođači u drvnoj industriji, potom u metalnoj i auto industriji, pa smo, shodno tome, vrlo fokusirani na ove kategorije kupaca. Kako smo već rekli, pred sami početak pandemije ušli smo u građevinske projekte sa ventilirajućim fasadama i pregradnim zidovima, što se pokazalo kao odličan potez, pa su i krajnji korisnici ovih naših proizvoda za kratko vrijeme uzeli značajan udio u našoj prodaji.

poslovnenovine.ba

Razgovarala: Adisa B.

PODIJELI