Davidović: 2019. bila dinamična i uspješna, a u 2020. još intenzivnije

0
574

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović rekla je da ministarstvo na čijem je čelu u 2020. godini očekuje organizacija više značajnih sportskih događaja, izrada nove omladinske politike, te nastavak aktivnosti u okviru programa demografske obnove, koje će uskoro biti predstavljene javnosti.

Davidovićeva je ocijenila 2019. kao dinamičnu i uspješnu godinu jer je Ministarstvo porodice, omladine i sporta izradilo strateški značajne dokumente, prvenstveno Nacrt zakona o sportu, poslije gotovo dvije decenije.

– Ovim dokumentom definisali smo rad sportskih saveza i ojačali njihovu ulogu. Posebnu pažnju posvetili smo zdravstvenoj zaštiti sportista, a ozbiljno smo se bavili i školskim sportom, ali i edukacijom kadra koji radi sa djecom – izjavila je Davidovićeva u intervjuu Srni.

Ona je istakla da su brojne izmjene koje bi trebalo da uvedu red u funkcionisanje sportskog sistema, a jednoglasna podrška narodnih poslanika je potvrda da je urađen kvalitetan dokument.

BEZ TOLERANCIЈE DRUŠTVA ZA NASILjE U PORODICI

Prema njenim riječima, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske izmijenilo je Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, želeći da podigne na viši nivo zaštitu žrtava nasilja u porodici.

Ona je naglasila da je svako nasilje u porodici definisano kao krivično djelo.

– Uveli smo institut procjene rizika, pravo žrtve na prisustvo osobe od povjerenja u postupku nakon prijave nasilja u porodici i druge izmjene kako bismo poslali jasnu poruku da će žrtva biti zaštićena i da ne postoji tolerancija društva prema nasilju – navela je Davidovićeva.

Ona je podsjetila da je urađena Strategija za unapređenje i razvoj volontiranja za naredni petogodišnji period.
– Pokrenuli smo važne kampanje kojima želimo promovisati talentovane mlade koji su budućnost Republike Srpske, ali i ukazati na značaj očuvanja porodice i porodičnih vrijednosti – kaže Davidovićeva.

Ona je podsjetila da je realizovan i projekat “Sport u škole”, u okviru kojeg su za sve osnovne škole u Republici Srpskoj obezbijeđeni paketi sportske opreme za obavljanje nastave fizičkog vaspitanja za učenike od prvog do petog razreda, jer je u tom uzrastu od izuzetnog značaja pravilan rad sa djecom zbog njihovog fizičkog razvoja.

– Pokrenut je i Nacionalni program demografske obnove Republike Srpske, koji je pokrenula predsjednik Republike Srpske, ali su se aktivno uključile sve institucije i napravili smo pomake i u toj oblasti – ocjenjuje Davidovićeva.

U 2020. DODATNI SADRŽAЈI I INTENZIVNIЈI RAD

Govoreći o planovima za narednu godinu, Davidovićeva je poručila da Ministarstvo porodice, omladine i sporta nastavlja sa realizacijom započetih kampanja, koje će obogatiti dodatnim sadržajima i intenzivirati rad na terenu.

– Očekuje nas organizacija Evropskog prvenstva u odbojci za osnovne škole, što je jedan jako značajan, ali i izuzetno zahtjevan događaj. Planirali smo i veliko republičko finale Malih olimpijskih igara u Banjaluci, ali i Evropsku sedmicu sporta – pojasnila je ministarka porodice, omladine i sporta.

Ona je dodala da Ministarstvo očekuje i izrada nove omladinske politike, realizacija dogovorenih aktivnosti sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije, ali i nastavak realizacije Posebnog programa subvencionisanja kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove.

Planirana je, istakla je ministar porodice, omladine i sporta, izrada Strategije za suzbijanje nasilja u porodici u Republici Srpskoj za naredni petogodišnji period do 2024. godine, kao i nastavak aktivnosti u okviru programa demografske obnove, koje će uskoro predstaviti javnosti.

Odgovarajući na pitanje da li je Ministarstvo postupilo prema zaključku Vlade da u svojim resorima sačini analizu prenosa nadležnosti sa Republike Srpske na BiH, ona je izjavila da je Ministarstvo u potpunosti ispoštovalo sve zaključke Vlade Republike Srpske, pa tako i ovaj.

– Opredjeljenje najviših organa vlasti jeste da se zaštite nadležnosti Republike Srpske i Ministarstvo porodice, omladine i sporta postupa u skladu sa opredjeljenjem institucija Srpske – poručila je Davidovićeva.

(Srna)

PODIJELI