Deblji iznosi na računima domova zdravlja i bolnica

0
420

Prema finansijskom planu poslovanja Fonda zdravstvenog osiguranja RS, za zdravstvenu zaštitu stanovnika u ovoj godini predviđeno je 616,9 miliona KM, što je za 8,87 odsto više u odnosu na lani, a deblji iznosi će, kako kažu u bolnicama i domovima zdravlja, doći kao melem na ranu s obzirom na enormne troškove koje je uzrokovala pandemija virusa korona.

Prema ovogodišnjem planu poslovanja Fonda zdravstva, koji je usvojila i Vlada Republike Srpske, ukupni prihodi sa primicima planirani su u iznosu od 783,17 miliona KM.

U ovoj godini, istakli su u Fondu zdravstva, za bolnice je namijenjeno 311,3 miliona KM, što je za 45,3 miliona maraka više nego lani.

Na više novca mogu da računaju i domovi zdravlja, kojima će biti raspoređeno 122,6 miliona.

– Veći rashodi za zdravstvenu zaštitu planirani su i u ovoj godini, čime je nastavljen kontinuitet povećanja sredstava namijenjenih zdravstvenim ustanovama sa namjerom da se konstantno unapređuje kvalitet zdravstvenih usluga i uvode nove usluge – kazali su u Fondu zdravstva.

Očigledan primjer je, kako su naveli, Univerzitetski klinički centar (UKC) RS koji je 2016. godine imao ugovor težak 73 miliona maraka, dok je lani taj iznos bio 116 miliona KM, što je povećanje za gotovo 60 odsto.

– Ukupno planirani prihodi sa primicima Fonda zdravstva za ovu godinu viši su od finansijskog plana za 2020. godinu za 3,65 odsto, za koliko su viši i predviđeni rashodi sa izdacima. Procjena troškova za ovu godinu planirana je na osnovu trenda prethodnih godina i procjene realizacije za 2021. godinu, pri tome uzimajući u obzir i kretanja rashoda u 2020. godini uzrokovanih pojavom virusa “kovid 19” – rekli su u Fondu zdravstva.

Vijest da će više novca ove godine biti izdvojeno za bolničku zdravstvenu zaštitu obradovala je direktora bolnice u Zvorniku Ivana Popovića koji kaže da su prošle godine zbog virusa korona imali ogromne troškove.

– Više novca u ovoj godini zdravstvenim ustanovama doći će kao melem na ranu, jer su troškovi za medicinske gasove, prije svega za kiseonik, na godišnjem nivou ranije iznosili oko 70.000 KM, dok je samo u decembru prošle godine za te namjene potrošeno 120.000 maraka – rekao je Popović.

Direktor dobojskog Doma zdravlja Slavko Kovačević rekao je da će više novca u 2021. godini mnogo značiti za ovu zdravstvenu ustanovu.

– Svi domovi zdravlja u Srpskoj imali su ogromne troškove zbog virusa korona, tako da je svaka marka dobrodošla – kazao je Kovačević.

/Glas Srpske/

PODIJELI