DEJSTVOVANO SA 35 RAKETA

0
358

Preduzeće “Protivgradna preventiva Republike Srpske” dejstvovalo je sa 35 protivgradnih raketa, a nije bilo pojave štete od grada na branjenom području.

“Zbog nestabilne vremenske situacije sistem protivgradne zaštite juče je preveden u stanje pripravnosti od 15.00 do 20.00 časova. Dozvola za dejstvo dobijena je od Centra letnih informacija /FIC/ u periodu od 16.28 do 19.20 časova, dok je tokom dana postojala zabrana korištenja vazdušnog prostora”, saopšteno je iz “protivgradne preventive”.

Od 15.00 časova radarskim sistemima praćena je oblačnost u jugozapadnoj vazdušnoj struji, koja prvo izvan branjenog područja, južno od Banjaluke, ugrožava teren Banjaluke, Laktaša, Srpca, Prnjavora i kasnije Dervente, Doboja, Ozrena i Posavine, te Brčko distrikta i Gradačca.

“Preventivno smo dejstvovali na osam jačih ćelija, sa metodološki zadovoljenim kriterijumima gradoopasnosti, kako bismo spriječili pojave krupnijeg grada. Od pojava je zabilježena samo sugradica u pljusku na terenu Doboja i Prnjavora”, naveli su iz “Protivgradne preventive”.

Od 17.18 do 19.00 časova dejstvovalo je 30 stanica i ispaljeno ukupno 35 protivgradnih raketa na području lokalnih uprava Srbac /osam stanica, 13 raketa/, Prnjavor /pet stanica, pet raketa), Derventa /jedna stanica, jedna raketa/, Doboj /četiri stanice, četiri rakete/, Modriča /četiri stanice, četiri rakete/, Gradačac /četiri stanice, četiri rakete/, Šamac /jedna stanica, jedna raketa/, Donji Žabar /jedna stanica, jedna raketa/, Brčko distrikt / dvije stanice, dvije rakete/.

Jučerašnje dejstvovanje bilo je 23. u ovogodišnjoj protivgradnoj sezoni, u kojoj su ispaljene ukupno 593 protivgradne rakete.

/SRNA/

PODIJELI