DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA PUTOKAZ KA SVIJETU BEZ SUKOBA

0
336

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima zamišljena je kao mapa koja će građanima svijeta biti putokaz ka svijetu bez sukoba i patnje i obezbijediti mirne odnose među društvima i državama, saopšteno je danas iz institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH.

Povodom 70 godina od donošenja ove deklaracije, iz ove institucije su naveli da se tim dokumentom štite neotuđiva prava svakoga kao ljudskog bića, bez obzira na rasu, boju kože, vjeru, pol, jezik, političko ili drugo mišljenje, ali i imovinsko stanje, rođenje ili drugi status.

“U preambuli Ustava BiH izražava se odlučnost da ova deklaracija bude u potpunosti primijenjena na sve građane. Gdje god su obaveze iz ove deklaracije suštinski ispoštovane, patnja ljudi je bila manja, a njihovo dostojanstvo veće, dok su temelji za mirne, pune poštovanja i inkluzivne zajednice ojačani”, navode iz ove institucije.

U saopštenju se ističe da se svijet danas suočava sa mnogim ozbiljnim izazovima poput klimatskih promjena, rasta ekonomskih i socijalnih nejednakosti, migracija, povećane netolerancije, prijetnji slobodi izražavanja…

“Ublažavanje negativnih trendova zahtijeva od svih nas saradnju u okviru Međunarodnog dana ljudskih prava”, naglašava se u saopštenju.

Iz UN u BiH saopšteno je da će i dalje sarađivati sa institucijom Ombudsmana za ljudska prava, pružajući podršku građanima BiH ka poboljšanju ljudskih prava.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here