DERVENTA: Branko i Milica Nović dočekali 70 godina braka: Slogom dostigli dijamantski pir

0
722

Da međusobno poštovanje, ljubav i sloga uvijek donesu najbolje životne darove svjedoči i primjer devedesetogodišnjih Branka i Milice Nović iz Dervente, koji su dijamantskim pirom okrunili brak, koji im je donio dvoje djece, šestoro unučadi, osmoro praunučadi i jednog čukununuka.

“Slagali smo se odlično svih ovih 70 godina braka. Poštovali smo se i voljeli i nikakvih problema nismo imali. Radili smo, borili se, stvarali i cijenili jedno drugo”, rekao je za “Nezavisne” Branko Nović, koji je sa suprugom Milicom brak sklopio kada su oboje imali 19 godina.

Davne 1949. godine je, prisjeća se Nović, započeo njihov bračni život, a poznavali su se i ranije.

“Bili smo komšije, živjeli smo blizu, tako da smo se ranije upoznali i uvijek smo bili zajedno. Tada sam živio u selu Detlak, kod Dervente, a tamo sam se i oženio. Supruga i ja smo parnici. Ja sam rođen u sedmom mjesecu, a ona u trećem”, ispričao je Nović, te dodao da sada žive u gradu.

U obostranoj ljubavi, toplini i dogovoru prolazile su decenije braka, u kojima su se, priča Nović, on i supruga zajednički borili i to veoma uspješno, a kao kruna svega nastala je velika složna porodica.

“Djeca nas posjećuju skoro svaki dan. Viđamo se i družimo. Dolaze kada god mogu”, kazao je Nović za “Nezavisne”.

Poslije rata je, prisjeća se, bilo i siromaštva, ali iz svih tih nedaća su se ovo dvoje devedesetogodišnjaka zajedničkim naporom uspješno izbavili i izborili.

“Živjeli smo na selu, a sada smo u gradu. Na zemljištu koje sam kupio u jednom selu pored Dervente uzgajam ovce i kokoši i traktorom radim. Evo, sada jedva čekam proljeće da odem traktorom da orem”, priča ovaj veseli i vitalni devedesetogodišnjak.

On ističe da je umjerenost ključ uspješnog kako braka, tako i samog života.

“Umjerenost je najbolji recept za sve, pa tako i za dobar brak. Čovjek treba da bude umjeren u svemu. Treba preko nečeg i preći i nešto oprostiti. Ja sam uvijek bio veseljak i izbjegavao sam da me nešto guši”, kaže Nović.

Mladim bračnim parovima koji tek treba da krenu stazama trnja i cvijeća bračnog života Nović je poručio da budu umjereni, da vole jedni druge, da se poštuju i da izbjegavaju svađe.

“Sloga i zajednički dogovor su najvažniji za dugovječnost i dobar brak”, savjetuje Nović.

Ovaj složni par, koji je primjer međusobne ljubavi, zdravog odnosa i čvrstog braka, u životu je koračao kroz mnoge i srećne i manje srećne trenutke, ali su sve uspješno prevazišli i dokazali da su lijepa riječ, podrška i velika ljubav sastavni dijelovi bračne zajednice, koja im je donijela najvrednije titule – oca, majke, djeda, bake, pradjeda, prabake, a naposlijetku i čukundjeda i čukunbake.

PODIJELI