DERVENTA: OTVORENA IZLOŽBA “NEMANJIĆI – RAĐANJE KRALJEVINE”

0
462

U Derventi je otvorena izložba Petra Đinovića “Nemanjići – rađanje kraljevine”, čiju postavku čine umjetnička djela namjenski stvarana za istoimenu seriju Radio-televizije Srbije.

Đinović je rekao da je izložen mali dio onoga što je stvarano za snimanje serije, a što bi trebalo da bude zanimljivo i privlačno posjetiocima, posebno mladim.

“Odabrao sam ove eksponate kako bi podstako mlade da se zainteresuju za državu Nemanjića”, rekao je Đinović.

On je dodao da je na stvaranju više hiljada eksponata radilo više stotina ljudi.

“Čovjek sam koji je do zadnjeg molekula zaljubljen u Republiku Srpsku i to stalno ponavljam i ovde i kada sam u Srbiji”, dodao je Ćinović.

Direktor Narodne biblioteke “Branko Radičević” iz Dervente Mirjana Plisnić rekla je da je veliko interesovanje mještana za ovu izložbu.

“To je prikaz Srednjeg vijeka. Đinović je jutros održao lijepo predavanje učenicima. Prenio im je sve ono što je bitno za taj period, koji je bio veoma važan za razvoj srpske države”, rekla je Plisnićeva.

Derventski književnik Vojilsav Nović ističe da ga izložba podsjeća na ono što je učio, a što je, možda, i zaboravio.

“Ovo je poželjna izložba. Ima dosta toga napisano, ali je lakše i mladima doći na izložbu i vidjeti sve ovo, jer može mnogo da se sazna”, kaže Nović.

Posjetioci izložbe mogu da pogledaju djela kostimografa Stefana Savkovića i scenografa Kirila Spaseskog, kao i oružje i oruđe koji su korišteni za snimanje serije, te fotografije scenografije.

Izložba je postavljena u Narodnoj biblioteci “Branko Radičević”, koja je i organizator.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here