Derventa- Štrajk ispred UNIS-a zbog neuplaćenih doprinosa za penzionisanje (FOTO)

0
518

 

Dva radnika Unisa iz Dervente, koji su stekli uslove za penziju a poslodavac im odlaže uplatu doprinosa, uz podršku svojih kolega, blokirali su danas kapiju firme kako bi upravu primorali na uplatu. Iz uprave stižu obećanja da će do kraja nedjelje biti uplaćeno za svih 8 radnika koji su stekli uslove za penzionisanje.

Veljko Josipović jedan od trenutno 8 radnika derventskog UNIS-a, koji je stekao uslove za penzionisanje u januaru ove godine, kojem nisu isplaćene zarade I uplaćeni doprinosi, blokirao je sa još nekolicinom svojih radnih kolega kapiju ove fabrike, kako bi vlasnike primorali da izvrše uplatu da bi mogli otići u zarađenu penziju. U UNIS-u je kaže radio 26 godina I ima 42 godine radnog staža.

“U penziju ne mogu, rješenje sam dobio u januaru od fonda PIO na 7.700 KM da poslodavac uplati da mogu ići u penziju. Nemam socijalno, nemam ništa, poslednju platu sam dobio 300 maraka. Ovdje vjrovatno ima I Banjaluka učešća, neko iz Vlade RS najvjerovatnije, jer neko nekog pokriva, nema poreske, nema inspekcije rada, niko ne dolazi. Evo ni jutros poslodavac nije došao niti iko od njihovih predstavnika”, ispričao je Josipović.

On dodaje da je rok za uplatu koji je predviđen potpisanim sporazumom bio do 31. maja ali od uplate nije bilo ništa.

“Uplatili su za jednu ženu nas ostalo osmoro ovamo a imaju I oni koji su još na sudu. Duguju mi 8.000 maraka neto što je na privrednom sudu Doboj, trebali su I to isplatiti u ratama ali nema ni od toga ništa. Ja više neću čekati, ja najvaljujem ovdje pred svim kolegama da ću odavde krenuti dalje I ovdje ću stajati još pet dana a pet ću ići u Banjaluku”, rekao je Josipović

I njegov radni kolega Žiko Todorović koji radi u UNIS-u 20 godina u februaru je stekao uslove za penziju. Kaže da je ovo jako neprijatna situacija ne samo za njega već I njegovu porodicu jer ima I zdravstvenih problema a ne može ni da ovjeri zdravstvenu knjižicu kako bi se liječio.

“Morao sam napustiti bolovanje, na svoju ruku potpisati u kartonima, specijalna neka ovjeravanja šefa dispanzera Doma zdravlja. Imam u Banjaluci 9. jula naručen pregled za oči gdje je naznačeno da se može ostati slijep ako se ne liječi I ko će mi ovjeriti knjižicu, a od januara to čekam. Rečeno mi je ne budem li minut došao na svoj termin narednih godinu dana mogu slobodno računati da sam obavio svoj pregled. Ja bi molio zaista sve koji odlučuju o nama u ovoj Republici da smo mi građani da imamo porodicu I djecu I unučad al mi smo žalosni ljudi. Ja sam četiri godine bio prvoborac živio sam u drugoj sredini sad sam u Republici Srpskoj ali nisam siguran da smo prepoznati. Ja imam I kćerku I sina I unučad I vjerovatno I njih ovo reflektuje ova moja nesreća”, kaže Todorović.

Predsjednik sindikata fabrike cijevi “UNIS” Derventa, Radosava Milanković, kaže da neki radnici još od novembra prošle godine čekaju da se izvrše uplate a pored ovih 8 do kraja ovog mjeseca još troje će prispjeti za penzionisanje.

“Firma, možemo reći da faktički vrlo malo radi tj.skoro da I ne radi I to je jedna ljuštura od firme koja eto tako funkcioniše, radnici rade, blokirani su računi, sva plaćanja idu asignacijom preko njihovih sestrinskih firmi tako da je jednostavno ostala jedna ljuštura od firme”, istakla je Milanković.

Dodaje da se broj radnika sa 520 smanjio na 105 te da proizvodnja gotovo I da ne postoji. Poslednja plata im je uplaćena za mart mjesec prošlog petka s tim da se doprinosi ne uplaćuju od avgusta 2017. godine.

“Zdravstvenu knjižicu više ne možemo ovjeriti, do sada jedan period smo mogli preko nekih spiskova koji su se slali u Fond zdravstva, međutim od jutros imamo informaciju da nam to više ne odobravaju”, rekla je Milanković.

Generalni direktor UNIS-a Dušan Živković samo je u kratkom telefonskom razgovoru rekao da će doprinosi za svih 8 radnika biti uplaćeni najkasnije za 7 do 10 dana jer se kako kaže čeka uplata bugarskog partnera za isporučenu robu ali da kompanija trenutno nema novca.

A na sutrašnjoj sjednici Savjeta ministara BiH trebao bi se naći I Izvještaj – detaljna analiza rada Izvozno-kreditne agencije BiH s posebnim naglaskom na poslovanje sa “Unisom”, fabrikom cijevi Derventa, s prijedlogom mjera za rješavanje problema u radu ove agencije, čiji je predlagač Izvozno-kreditna agencija BiH.

TV K3

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here