Derventa – USKORO NOVA AUSTRIJSKA ULAGANJADERVENTA, 10. JULA /SRNA/ –

0
1912

Trgovinski savjetnik Ambasade Austrije u BiH Filip Kupfer razgovarao je u Derventi sa načelnikom opštine Miloradom Simićem i privrednicima o mogućnosti proširenja saradnje, te najavio dolazak novih investitora u ovu opštinu.Kupfer kaže da su za nova ulaganja u opštinu Derventa zainteresovane firme koje se bave informacionim tehnologijama, te iz metalske industrije i trgovine.

Tokom susreta sa Simićem, Kupfer se informisao o uslovima pod kojima austrijske kompanije investiraju u Derventu.

On je podsjetio da u Derventi već postoji 15 austrijskih firmi koje zapošljavaju 700 ljudi.

“Bila je ovo prilika da se upoznam sa predstavnicima austrijskih privrednika i da saznam šta ih je podstaklo da dođu u Derventu”, rekao je Kupfer i dodao da je razgovano o budućoj saradnji, te da je načelnik Dervente od velike pomoći lokalnoj privrednoj zajednici.

On kaže da privrednici sa kojima je razgovarao nemaju nikakvih problema, da dobro sarađuju sa lokalnom zajednicom i načelnikom koji je, dodao je, susretljiv i pomaže ako ima određenih prepreka.

“Ovo je grad koji se intenzivno brine za privrednike, a sama pogodnost je i blizina granice sa EU”, naglasio je Kupfer.

Simić je izrazio zadovoljstvo da je nakon mjesec dana od preuzimanja dužnosti Kupfer posjetio ovu lokalnu zajednicu.

To je, dodao je Simić, rezultat dobre informisanosti o poslovanju austrijskih kompanija u Derventi, ali i ranije posjete direktora Spoljnotrgovinske komore Austrije i čestih dolazaka ambasadora Austrije u BiH.

“Obradovan sam današnjom posjetom. Na pomolu je otvaranje nove austrijske firme. Imamo najmanju stopu nezaposlenosti u BiH, dobar privredni ambijent i pružamo ruku svim investitorima”, rekao je Simić.

On je naveo da “nema velike pomoći”, ali istovremeno nema ni “odmaganja” investitorima u Derventu i dodao da u ovoj lokalnoj zajednici “vlada velika transparentnost u prodaji gradskog građevinskog zemljišta i izdavanju dozvola”.

“Kod nas nema korupcije. Vjerujem da poslije ove posjete Kupfer nosi lijepe utiske iz Dervente”, dodao je Simić.

Direktor firme “Mreža netvork” Zoran Tošić najavio je da će privrednici iz Dervente uz pomoć lokalne zajednice uputiti prijedlog za otvaranje slobodne ekonomske carinske zone u ovoj opštini.

“To Derventa zaslužuje, jer ovdje posluje 15 austrijskih kompanija, na pomolu su još druge, a tu je i regija koja obuhvata Brod, Modriču, Doboj. Time će broj radnika umnogome biti uvećan”, rekao je Tošić, koji je podsjetio da u Srbiji postoji takvih 14 carinskih zona.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here