Derventa zaštićena od Ukrine – riješiti problem uzimanja vode za prnjavorske ribnjake!

0
1364

U Derventi je danas ozvaničen završetak projekta zaštite obala rijeke Ukrine i zvanično počela primopredaja izgrađenih objekata, izjavio je direktor Javne ustanove “Vode Srpske” Dragan Anđelić.

Nakon što je sa načelnikom opštine Derventa Miloradom Simićem obišao lokaciju kod Novog mosta, Anđelić je rekao da je riječ o projektu koji je proteklih mjeseci realizovan zahvaljujući Programu hitnih mjera zaštite od poplava koje je donijela Vlada Republike Srpske.

“Riječ je o veoma važnom projektu zaštite od poplava čija je vrijednost 730.000 maraka bez PDV-a. Izgrađen je zaštitni zid u dužini od 728 metara, nasip u dužini od tri kilometra, te objekt crpna stanica sa dvije pumpe”, rekao je Anđelić i dodao da je ostalo još da se uradi trafostanica i da će taj posao biti urađen vrlo brzo.

Načelnik opštine Milorad Simić rekao je da je od 2010. godine, kada su opštinu pogodile katastrofalne poplave, na zaštiti i odbrani od poplava urađeno mnogo posla.

“Učinili smo velik iskorak, i tamo gdje se dobro radi ne izostaje podrška Vlade Srpske i Direkcije za vode. U 2010. godini šteta od poplava je iznosila 13,5 miliona i 1.800 poplavljenih objekata, a tokom prošlogodišnjih poplava šteta je iznosila 3,5 miliona i 172 poplavljena domaćinstva. To ukazuje na činjenicu da smo za četiri godine uradili dosta posla na zaštiti i odbrani grada od poplava”, rekao je Simić.

On je dodao da će se i u narednom vremenu raditi na novim projektima.

“Jedan od projekata je i rješavanje pitanja napajanja ribnjaka u Prnjavoru, gdje je uočen problem uzimanja veće količine vode posebno u ljetnom vremenu, kada vodotok rijeke Ukrine kroz Derventu bude znatno smanjen. To moramo učiniti za dobrobit Ukrine i svega onog lijepog što rijeka pruža”, rekao je Simić.

U JU “Vode Srpske” kažu da će sitni uočeni nedostatci u narednim danima biti otklonjeni i da se očekuje postavljanje trafostanice, kako bi crpna stanica u potpunosti bila u funkciji. /srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here