Desetine šefova pred istekom mandata

0
237

Četvorogodišnji mandati najmanje 20 direktora i zamjenika direktora agencija i institucija na nivou BiH isteći će krajem ove godine, a koliko je poznato, od bitnijih institucija samo je za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) raspisan konkurs.

Sadašnjem direktoru SIPA Perici Staniću mandat ističe 5. decembra, a uglavnom u tom periodu, odnosno u decembru, mandati ističu i ostalim direktorima institucija i ustanova na nivou BiH. Prema podacima do kojih smo došli, samo u decembru će isteći mandat dvadesetak direktora i zamjenika.

Recimo, Velimiru Jukiću, direktoru Agencije za statistiku BiH, mandat ističe 9. decembra 2019. godine, kao i njegovim zamjenicima Fadilu Fatiću i Miljanu Popiću. Gordanu Miliniću, direktoru Agencije za unapređenje stranih investicija, mandat ističe 16. decembra, isto kao i Aleksandru Golijaninu, direktoru Agencije za nadzor nad tržištem, ali i njegovom zamjeniku Dražanu Primorcu, dok zadnjeg dana ove godine četvorogodišnji mandat ističe i Džemilu Hajriću, direktoru Agencije za sigurnost hrane, i njegovom zamjeniku Draganu Brenji.

Zadnjeg dana 2019. godine mandat ističe i Pavi Radiću, zamjeniku direktora Kancelarije za veterinarstvo, kao i Sejadu Mačkiću, sekretaru ove kancelarije.

Borislavu Kraljeviću, zamjeniku direktora Instituta za standardizaciju, mandat je istekao 31. maja 2019. godine, dok Muameru Bandiću, direktoru Agencije za rad i zapošljavanje, mandat ističe 9. decembra ove godine.

Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajnobezbjednosne agencije (OBA), mandat ističe 19. novembra ove godine, kao i njegovom zamjeniku Trifku Buhi, dok je Draganu Ćuzulanu, koordinatoru za reformu javne uprave, mandat istekao 25. avgusta, a mandat je istekao i Petru Kovačeviću, direktoru Agencije za zaštitu ličnih podataka. Željku Tepavčeviću, zamjeniku direktora Agencije za rad i zapošljavanje, mandat ističe 9. decembra, isto kao i Seadu Hadžiću, zamjeniku direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH.

Pored direktora i njegovih zamjenika, mandati su istekli i dvojici članova CIK-a, a uskoro će još trojici, tako da će u ovoj instituciji od sedam članova njih pet raditi s isteklim mandatom.

“Što se tiče njihovih ovlaštenja, ništa se ne mijenja, ali nije nebitno da li je ili nije istekao mandat jer ti mandati nisu uvedeni bez veze. Oni su uvedeni i ograničeni s pretpostavkom da se ti ljudi mijenjaju na određeno vrijeme”, rekao je za “Nezavisne” Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH.

On kaže da ova agencija prati i izvještava Savjet ministara BiH kada je nekom od državnih službenika koji su na čelu neke institucije istekao mandat, a da one koji nisu državni službenici prati Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH.

Iz institucija BiH, ali i iz Agencije za državnu službu BiH, prema Savjetu ministara BiH otišlo je nekoliko urgencija koje se odnose na istek mandata i potrebu raspisivanja konkursa, međutim Savjet ministara na posljednjoj sjednici, prema nezvaničnim informacijama, donio je odluku o raspisivanju samo sedam konkursa za izbor direktora i zamjenika, ali juče nismo uspjeli saznati na koje pozicije se to konkretno odnosi.

“Ovdje je sve obesmišljeno. Ne poštuju se Ustav i zakon, a kao da je nekoga briga za isteklim mandatima. Svugdje u svijetu se rokovi poštuju, posebno oni izborni, osim u BiH. Mandati će ovima kojima su istekli biti produženi i nikoga neće biti briga za tim”, rekao je Vehid Šehić, analitičar i bivši predsjednik CIK-a.

(Nezavisne)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here