Desetogodišnjakinja osvojila vrh Spantik i postavila svjetski rekord

0
230

Popevši se na planinski vrh Spantik, u sjevernom Pakistanu, koji je viši od 7.000 metara, desetogodišnja pakistanska djevojčica Selena Kavaja postavila je svjetski rekord.

Selena je najmlađa osoba na svijetu koja je uspjela da osvoji vrh poznat kao „Zlatni vrh“, prenosi turska agencija Anadolija.

Pakistanska vlada saopštila je na nalogu na Tviteru da je Selena Kavaja, poznata i kao planinska princeza, osvojila vrh Spantik.

Tako je postala najmlađa planinarka na svijetu koja je u tome uspjela. U tom podvigu učestvovala je sa svojim ocem Jusufom Kavajom, koji je poznati planinar.

“Vrijeme je bilo odlično, a Selena je tokom uspona bila zdrava i puna energije. Selena i ja smo izuzetno zadovoljni i sretni zbog uspona, jer ne samo da je oborila svjetski rekord, već su svi putevi za njeno osvajanje vrhova viših od 8.000 metara sada otvoreni”, rekao je Jusuf.

Dodao je da djevojčica planira osvojiti Broad Peak od 8.051 metara, 12. po visini planinu u svijetu, prije nego pokuša stići na najviši svjetski vrh Mont Everest (8.848) u maju 2020. godine.

Tvrdi da su jedina prepreka na tom putu finansijska sredstva, budući da ne mogu pokriti troškove narednog putovanja.

“Za Selenu, kojoj je cilj doći do vrha višeg od 7.000 metara, samo je nebo granica”, zaključio je njen otac.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here