Detalji drame kod Srpca: Pucao na radnike pa se zaključao s bombama u kuću

0
237
Miodrag Adamović (59) iz čista mira pucao je na radnike “Elektroobnove” koje je srećom promašio, nakon čega se naoružan zaključao u dvorišnu zgradu, ali je, zahvaljujući hrabrosti i stručnosti zamjenika komandira policijske stanice Srbac Dalibora Nikolića, drama okončana mirno, a osumnjičeni se predao policiji.

Sve se desilo u utorak kada su dva radnika pomenute firme došla da poprave trafo-stanicu u mjestu Korovi u blizini Adamovićeve kuće. On se, kako saznajemo, već duže vrijeme spori sa “Elektrokrajnom”, jer tvrdi da je trafo na njegovoj zemlji postavljen bez dozvole. Izvor blizak istrazi je kazao da je Adamović zapucao čim je vidio radnike blizu trafo-stanice.

“Počeli smo da kopamo kad smo čuli prvi pucanj. Nisam shvatio šta se desilo dok nisam čuo i drugi. Okrenuo sam se i vidio tog čovjeka iza ograde. Naslonio je pušku na ogradu i držao nas na nišanu. Krenuo sam ka njemu da vidim šta hoće i da mu kažem da nam je rečeno da nismo na njegovoj zemlji. Stavio je pušku na rame, prišao mi i rekao: ‘Izlazite odmah ili više nikad nećete izaći odavde'”, kazao je radnik “Elektroobnove” Nebojša Trivunović.

Radnici su napustili posao, a dok su odlazili, čuli su i treći pucanj.

“Prvo smo pogledali da nas nije zakačio metak, a kada smo shvatili da nije, okrenuli smo se i vidjeli da je pogodio u trafo, odnosno u spremnik za ulje”, rekao je Trivunović.

Pojasnio je da su poslove izvodili za “Elektrokrajinu”, sa kojom imaju ugovor o rekonstrukciji mreže, te da im je šef rekao da je trafo na zemlji brata tog čovjeka i da im je dao dozvolu da postave stub.

“Došli smo da radimo, a strahovali smo hoće li nas pobiti. Srećom sve se dobro završilo”, rekao je Trivunović.

PU Gradiška, navodeći inicijale, saopštila je da Adamovića terete za ugrožavanje bezbjednosti, neovlašćenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija i oštećenje ili uništenje javnih uređaja.

“Prijavljeno je da je osumnjičeni M. A. ispalio više hitaca iz vatrenog oružja prema radnicima privatnog preduzeća, koji su obavljali radove na trafo-stanici u mjestu Korovi. Nakon toga se zaključao u pomoćni objekat. Izvršena je blokada i obezbjeđenje lica mjesta, a istog dana oko 15.40 časova policijski službenici Policijske uprave Gradiška stupili su u kontakt sa M. A. i nagovorili ga da se preda”, rekli su u PU Gradiška.

Glas Srpske” saznaje da je nakon saslušanja Adamović pušten da se brani sa slobode, a izvještaj protiv njega policija će dostaviti tužilaštvu.

Oružje

Policija je nakon hapšenja Miodraga Adamovića, na osnovu odluke Osnovnog suda Gradiška, pretresla njegovu kuću i druge objekte.

“U pretresima je pronađeno vatreno oružje, više komada municije i dvije ručne bombe”, rekli su u PU Gradiška.

Drama je uspješno okončana zahvaljujući ovom čovjeku

Drama koja se u utorak satima odvijala u mjestu Korovi, kod Srpca, uspješno je okončana zahvaljujući stručnosti i iskustvu Dalibora Nikolića, zamjenika komandira lokalne policijske stanice, koji je mještanina Miodraga A. (59), kod kojeg su dvije bombe bile u džepovima, a puška u ruci, ubijedio da se preda policiji.

Krizna situacija, kako nam je potvrđeno, počela je oko 13 časova, kada je policiji prijavljeno da je Miodrag pucao prema radnicima jedne privatne firme, a koji su obavljali radove na trafostanici u Korovima, blizu kuće ovog muškarca.

“Ispostaviće se da je izašao iz kuće s poluautomatskom puškom te dva metka ispalio u vazduh, a jedan prema trafostanici, te pogodio spremnik za ulje. Radnici su se razbježali, a slučaj je prijavljen policiji”, ističu izvori “Nezavisnih novina”.

Patrola je izašla na teren i utvrdila da je Miodrag ispalio više hitaca te se zaključao u pomoćni objekat blizu svoje kuće. Policajci su potom blokirali teren te su, oko 15.40, stupili u kontakt sa Miodragom i nagovorili ga da se preda. Ključnu ulogu tu je odigrao Nikolić.

Kako saznajemo, sve vrijeme dok je pričao sa Daliborom, Miodrag je u džepu držao dvije bombe, a u ruci pušku. Nikolić je na nekoliko metara prišao naoružanom muškarcu te ga ubijedio da s njim pođe u Policijsku stanicu.

“Poznavao sam osumnjičenog i zamolio sam svog rukovodioca da mi dozvoli da prvi probam ostvariti kontakt s njim i on mi je to dozvolio”, prisjeća se Nikolić.

Dodaje da je zatim pokušao nekoliko puta nazvati osumnjičenog, ali da on nije htio da mu se javi na telefon, već je odbijao pozive. Uslijedio je plan B – poslao je Miodragu SMS u kojem se predstavio i rekao da samo želi da mu pomogne. Taj plan je uspio djelimično – Miodrag se na telefon javio, ali isprva nije želio pričati.

“Samo sam ja pričao, predstavio sam se i rekao da sam tu da pomognem i garantovao sam mu bezbjednost. Molio sam ga za saradnju i on je kasnije krenuo da priča sa mnom. Zatim je rekao da želi komunicirati samo sa mnom i da niko ne pokušava da uđe u dvorište ili da proba nešto uraditi, u protivnom će naići na ‘iznenađenja'”, pojašnjava Nikolić.

Prenio je to Nikolić svojim pretpostavljenima i oni su mu nakon toga dozvolili da uđe u dvorište i da proba ostvariti direktan kontakt s Miodragom, pišu “Nezavisne novine“.

“Rekao sam mu da odloži oružje u ćošak prostorije, što je on i uradio, te je iz dva džepa jakne izvadio dvije ručne bombe. Tada sam pozvao bazu i rekao da mi obezbijede vozilo ispred njegove kapije te sam ga tada uhapsio i nas dvojica smo zajedno sami otišli u stanicu”, prisjeća se Nikolić.

Nad Miodragom je, kako je potvrđeno “Nezavisnim”, izvršena kriminalistička obrada. Pronašli su policajci oružje te više metaka, ali i dvije ručne bombe.

Hrabri policajac je sa 15 godina obukao plavu uniformu, kada je postao kadet Škole unutrašnjih poslova. Nosio ju je pune 23 godine. Prošao je skoro sva radna mjesta. Ocjenjuje da je to iskustvo bilo ključno u ovom slučaju.

“Znao sam da može biti opasno, ali sam vjerovao da ću uspjeti ovladati situacijom i staviti osumnjičenog pod kontrolu. I tako je i bilo”, naveo je Nikolić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here