Detalji stravičnog požara u Sarajevu: Pokušao da napravi večeru, pa ćebetom gasio vatru

0
781

Iako još nema zvaničnih podataka o uzrocima požara, stanari zgrade u ulici Ante Babića na broju 5 u sarajevskom naselju Alipašino polje pričaju kako je vatra izbila nakon što je njihov komšija sa četvrtog sprata pokušao da na maloj plinskoj boci sa gorionikom napravi večeru.

Jasmin Halilović, koji stanuje na prvom spratu zgrade, kazao je kako je komšija Rasim, koji živi tri sprata iznad njega pokušao da na maloj plinskoj boci sa gorionikom napravi večeru.

– Ta je boca pala i došlo je do zapaljivanja stana. Vidite šta je napravio, veliki problem u cijeloj zgradi. Mnogo komšija se gušilo, pružao sam pomoć koliko sam mogao. Požar se sa četvrtog sprata proširio dalje. Prvih četvoro povrijeđenih je bilo u kritičnom stanju i odvezla ih je Hitna – kazao je Halilović.

Dodao je kako je komšija Rasim, navodno, kada je vidio da mu gori u stanu, dekom pokušao ugasiti vatru, te da je i on tom prilikom zadobio opekotine po ruci, nakon čega je izašao iz stana.

Scene koje su se mogle vidjeti u ulici Ante Babića bile su haotične. Stanari su bukvalno iz svojih stanova izlazili u papučama i bez adekvatne odjeće, te su promrzli od stajanja na snijegu promatrali šta se dešava. Veliki broj njih bio je bukvalno crn od dima, te je prilazio kolima Hitne pomoći i medicinarima tražeći pomoć. Među njima je bilo i male djece, te beba, ali i starijih osoba.

Pričaju kako su oni koji žive na višim spratovima, kada su vidjeli da haustorom kulja crni dim, panično počeli bježati i istrčavati iz zgrade. Najstrašnije je, kažu, bilo kada su stakla na stanovima iznad onog zapaljenog počela pucati i lomiti se, najvjerovatnije usljed visoke temperature, te padati po cesti.

Policija i vatrogasci su profesionalno obavili svoj posao, te sve vrijeme, zajedno sa ljekarima Hitne pomoći, pomagali onima kojima je pomoć bila potrebna. U ovakvim situacijama mogla se vidjeti i solidarnost među stanarima, koji su sa svojim komšijama dijelili jakne i kapute, kako bi se zagrejali.

Policija je cijelo područje oko zgrade ogradila žutom trakom, a vatrogasci će, kako je kazao Kovač, na mjestu događaja ostati do jutra radi predostrožnosti i kako bi osigurali da vatra ponovo ne izbije, piše Faktor.

U ovom požaru povrijeđeno je čak 19 ljudi, među kojima i troje djece.

Tokom evakuacije stanara povrijeđeno je 11 policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo, te sedam stanara, od kojih troje djece, kao i jedan vatrogasac, saopšteno je iz kantonalnog MUP-a.

Tačan uzrok požara biće poznat narednih dana, nakon što se obave potrebna vještačenja.

(Faktor)

PODIJELI