Detalji tragične nesreće: Pilot je bio daltonista i nije smio voziti noću

0
607
Pilot David Ibotson koji je prevozio fudbalera Emiliana Salu iz Nanta u Kardif 21. januara nije smio voziti noću, novi su detalji tragične nesreće u kojoj su živote izgubili 59-godišnji Englez i 28-godišnji Argentinac.

Ibotson je bio daltonista i zbog toga mu Britanci nisu dali dozvolu za letenje po noći, ali je on uprkos tome pristao da vozi Salu iz Francuske u Englesku preko La Manša.

No, Ibotson je, osim britanske, posjedovao i američku licencu, te je na osnovu toga pristao na let iz Nanta u Kardif avionom “Piper Malibu”.

Dogovor je bio da Ibotson preveze Salu iz Nanta u Kardif u 9 sati ujutro, no Argentinac je zatražio da krene u 19 sati kako bi se pozdravio sa saigračima i trenerom Vahidom Halilhodžićem.

Osim što je bio daltonista, Ibotson nije smio za novčanu naknadu prevoziti putnike u Evropi zbog toga što je vozio avion registrovan u SAD-u, saznaje BBC iz izvora bliskih istrazi.

Agencija za civilno zrakoplovstvo Velike Britanije (AAIB) će objaviti potpuni izvještaj o ovoj nesreći početkom 2020. godine.

PODIJELI