Dionica Prnjavor – Doboj gotova 2015.

0
1765

Asfaltiranje 36 kilometara dionice autoputa Banjaluka – Doboj, od Prnjavora ka Doboju, biće završeno do kraja sljedeće godine, istaknuto je danas na gradilištu u Johovcu, kod Doboja.
Na licu mjesta su bili Milorad Dodik, predsjednik RS, Željka Cvijanović, premijer RS, te Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, Dušan Topić, direktor JP “Autoputevi RS” i predstavnici izvođača radova “Integral inženjering”.
“Oko 10 kilometara autoputa je pripremljeno za polaganje asfalta, na oko šest kilometara je položen prvi sloj asfalta. Sada je upravo polaganje drugog sloja asfalta i ima još jedan sloj. Ukupno 17 centimetara biće debljina asfalta na ovoj dionici”, rekao je Čubrilović.
Dodao je da je to zahtijevalo standard, propise, projekat i poštovanje svih dostignuća.
“Radi se na najsavremeniji način, ono što možemo priuštiti na ovim prostorima u ovo vrijeme. Prema informacijama nadzornog organa, zasad je sve u predviđenim rokovima i planiranom dinamikom”, istakao je Čubrilović.
Biće asfaltirano ukupno šest saobraćajnih traka, po tri u oba smjera, biće postavljena tri sloja asfalta, a jedino ograničenje, kako kažu u JP “Autoputevi RS”, su vremenski uslovi jer posao ne bi trebalo izvoditi po kiši.
“Ušli smo u ovu veoma važnu fazu jer su asfaltni slojevi kao završni slojevi nosive konstrukcije veoma važni za kasniju eksploazaciju i održavanje autoputa, i jako je važno da su odgovarajućeg kvaliteta”, rekao je Topić.
“Kada smo donosili odluku da gradimo autoput znali smo da je to kapitalna investicija za RS. On je dokaz da RS ima investicije za razliku od onih koji stalno tvrde nešto drugo, a uz TE koja se gradi u Stanarima to su kapitalni objekti koje RS jedina izvodi u regionu”, rekao je Dodik.
Dodao je da ova dionica autoputa od Prnjavora do Doboja košta 180 miliona evra.
“Finansijska konstrukcija je zaključena, naravno finansira se iz kredita evropskih bankarskih institucija, a već su počeli radovi, i mi ćemo ih obilježiti iduće sedmice na dionici Banjaluka – Prnjavor, čija izgradnja treba da bude završena u naredne tri godine”, izjavio je Dodik.
Istakao je da se nastavljaju pregovori za izgradnju drugih dionica, u sklopu mreže autoputeva RS, odnosno autoputa koji treba da ide od Banjaluke prema Mrkonjić Gradu i Kupresu, kako bi jednog dana bio povezan na Jadransko-jonsku magistralu, a kraj te mreže autoputeva treba da bude u Bijeljini, kako bi se saobraćajnica spojila sa Srbijom.
Odgovarajući na novinarsko pitanje kada će biti započeta gradnja mosta na rijeci Savi, u Gradišci, Dodik je naglasio da RS ima obezbijeđena sredstva za te namjene, ali uzrok zastoja je Hrvatska.
Cvijanovićeva je rekla da je autoput Banjaluka – Doboj veoma važan projekat za RS, ne samo komunikacijski, nego i privredni, te da je on posebno važan za ovu regiju.
“Koliko sam čula, ovdje je angažovano oko 1.200 radnika, dakle to znači da smo bili u mogućnosti da aktiviramo domaće resurse. Najveći broj radnika su upravo domaći radnici, a tek manji broj njih koji nisu odavde, što je bilo podstrek i podsticaj za naša građevinska preduzeća i čitav uslužni sektor koji stoji na raspolaganju svim radovima ovdje”, izjavila je Cvijanovićeva. /nezavisne novine/

PODIJELI