Diplomate unosile i prodavale alkoholna pića u Kabulu?

0
741

Istražioci evropskih službi provjeravaju izvještaje da je diplomatska misija EU u Kabulu unosila alkoholna pića koja su potom prodavana na crnom tržištu u avganistanskoj prijestonici, potvrđeno je danas iz Evropske komisije.

Britanski dnevnik “Gardijan” piše da su boce vina i alkoholnih pića namijenjenih za evropske zvaničnike, navodno su prokrijumčarena iz kompleksa misije i potom prodavana u Kabulu i o tome istragu vodi Evropska kancelarija za borbu protiv prevara /OLAF/.

“Evropska diplomatska služba /EEAS/, Evropska komisija i delegacija EU u Kabulu za ove optužbe saznali su u avgustu”, navodi se u saopštenju iz Brisela.

U saopštenju se ističe da je o svemu obavješten OLAF.

Avganistancima je zabranjeno posjedovanje i konzumacija alkohola ali ilegalni prodavci pića mogu se pronaći širom Kabula.

Diplomatskim misijama i međunarodnim organizacijama u Avganistanu dozvoljen je uvoz alkohola ali samo za potrebe svog stranog osoblja.

U dokumentima u koje je uvid imao “Gardijan” vidi se da je delegacija u proteklih 20 mjeseci EU platila više od 500.000 dolara glavnom dostavljaču alkohola.

PODIJELI