Direktor iz Broda pričinio štetu od 1,2 miliona KM

0
214

Policija u Prnjavoru podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv lica čiji su inicijali Ž.Č. iz Broda, zbog sumnje da je kao direktor akcionarskog društva iz Prnjavora krivičnim djelima pričinilo materijalnu štetu u iznosu od 1.248.387 KM, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Lice Ž.Č. sumnjiči se da je od 2016. do 2020. godine, iako je akcionarsko društvo imalo blokirane račune kod komercijalnih banaka, nastavilo da obavlja privrednu djelatnost preduzeća.

– Ovo lice je poslovalo mimo računa firme, zaključivalo nelegalne ugovore sa više različitih firmi, preuzimajući prava i obaveze i vršeći privrednu djelatnost suprotno odredbama Zakona o unutrašnjem platnom prometu Republike Srpske, te je na taj način umanjio svoju obavezu prema pojedinim povjeriocima, sve do momenta otvaranja stečajnog postupka – navedeno je u saopštenju.

Lice Ž.Č. sumnjiči se da je odobravalo i isplaćivalo lične dohotke radnicima “na ruke”, mimo računa, izbjegavajući na taj način poslovanje preko računa, kao i plaćanje poreza i doprinosa.

– U pomenutom vremenskom periodu, do otvaranja stečaja, nisu uplaćivani porezi i doprinosi po odbitku za zaposlene radnike ovog akcionarskog društva u kome je Poreska uprava Republike Srpske prijavila potraživanja po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa. Izvršenjem opisanih krivičnih djela, lice Ž.Č. je pričinilo materijalnu štetu u iznosu od 1.248.387 KM – naglašeno je u saopštenju.

Ž.Č. se tereti za krivična djela oštećenje povjerilaca, neuplaćivanje poreza po odbitku i utaja poreza i doprinosa.

/SRNA/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here