Direktori iz Laktaša utajili i oprali milione maraka

0
920

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv državljanke BiH i Hrvatske Nade Vesić i Zorana Javorca iz Banjaluke, koji se terete za poresku utaju oko 315.000 KM i pranje novca u iznosu od 1,9 miliona KM.

Vesićeva se tereti da je kao direktor i lice ovlašteno za zastupanje bez ograničenja u preduzeću “Mir-trejd” Jablan, u opštini Laktaši, od 10. januara do 13. maja 2005. godine počinila poresku utaju u iznosu od oko 315.000 KM.

Tužilaštvo tereti Javorca da je kao direktor i ovlašteno lice preduzeća “Zoki prom-eks” iz Laktaša počinio pranje novca u iznosu od oko 1,9 miliona KM.

Prema optužnici, oni su sačinjavali lažne narudžbenice, fakture i otpremnice kojima su neistinito prikazivali promet, predstavljajući da je riječ o transakcijama oslobođenim poreza na promet.

U optužnici se navodi da je u namjeri da se omogući utaja poreza na promet i prikrivanje stvarnog porijekla novca, sačinjavana lažna knjigovodstveno-finansijska dokumentacija i to računi, otpremnice, narudžbenice sa izjavom i fiktivne izjave o kompenzaciji, iako su optuženi bili svjesni da između preduzeća “Zoki prom-eks” i “Mir-trejd” nije došlo do stvarnog prometa.

Navedenim nezakonitim radnjama preduzeće “Mir-trejd” je izbjeglo plaćanje poreskih obaveza na štetu budžeta BiH u iznosu od 314.353 KM, dok je “Zoki prom-eks” putem više otvorenih transakcijskih računa kod nekoliko banaka, za veći broj pravnih lica opralo novac u ukupnom iznosu od 1.910.617 KM i tako ugrozilo zajednički ekonomski prostor BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje. /srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here