Đaci podbacili na testu iz matematike

0
574

Učenici devetih razreda širom Srpske, koji su u sklopu eksperimentalne male mature rješavali testove iz matematike i srpskog jezika, pokazali su manji nivo znanja u odnosu na lani, a kako bi utvrdili šta je razlog lošijih rezultata, stručnjaci će u narednom periodu sprovesti detaljne analize po školama.

Prema podacima koje je Republički pedagoški zavod RS dostavio “Glasu Srpske”, procenat riješenosti testova iz srpskog jezika iznosi oko 57 odsto, a iz matematike svega 29,51 odsto. Testiranje, koje je sredinom prošle sedmice sprovedeno u 94 od 187 osnovnih škola u RS, pokazalo je da najviši nivo znanja iz oba predmeta imaju đaci iz Hercegovine, a odmah iza njih su banjalučki osnovci. Treće mjesto u poznavanju padeža, glagola i složenih matematičkih zadataka zauzeli su đaci regije Birač, a najmanje znanja iz srpskog jezika pokazali su osnovci iz Doboja, dok su iz matematike bili najlošiji đaci iz sarajevsko-romanijske regije.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović zadovoljan je načinom na koji je sprovedena procedura testiranja, ali je nezadovoljan rezultatima iz matematike koji su znatno lošiji nego lani.

– Na uzorku od 21 osnovne škole prošle godine rezultat iz srpskog jezika je bio približan ovogodišnjem, međutim, iz matematike je lošiji za deset procenata, s obzirom na to da je lani uspješnost riješenosti testova iz matematike bila blizu 40 odsto – rekao je Damjanović.

On je naveo da će u narednom periodu biti sprovedena analiza po odjeljenjima i školama kako bi utvrdili šta je uzrok loših rezultata.

– Jedan od razloga bi mogao biti taj što je lani na testovima bilo dvije trećine zadataka iz zbirke zadataka, a ostali slični zadacima u zbirci. Ove godine polovina zadataka je bila iz zbirke, dok je druga polovina bila slična – naveo je Damjanović.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Miroslav Popržen kaže da je rezultat eksperimentalne male mature u drugom planu jer je primarni cilj dovođenje procedura do savršenstva.

– S obzirom na to da rezultati tih testova ne utiču na upis đaka u srednje škole, teško je motivisati učenike. Prezadovoljan sam što su se uopšte pojavili u velikom broju – rekao je Popržen.

S njim se slaže i predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske regije Danijela Mrda.

– Tačno je da je pokazani nivo znanja slabiji nego lani, ali mislimo da je razlog to što djeca znaju da testiranje ne utiče na upis u srednje škole. Obaveze koje su imali u ovoj školskoj godini, a bilo ih je zaista mnogo, vjerovatno su im odvukle pažnju pa se nisu apsolutno posvetili priprema za malu maturu – navela je Mrda.

 

* Riješenost testova (u %)

srpski jezik         matematika

Hercegovina              63,55                  39,92

Banjaluka                 61,21                   34,73

Birač                       60,13                   29,24

Prijedor                    56,46                   24,69

Semberija                54,64                   28,55

Sarajevsko               53,11                   24,17

-romanijska regija

Doboj                     52,38                   25,32

(Glas Srpske)

PODIJELI