Đajić: Razmjenom iskustava do unapređenja zdravstvenog sistema

0
276

Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske posjetilo je 50 medicinskih sestara i tehničara iz Murske Sobote /Pomurja/ u Sloveniji radi razmjene iskustava, kako bi bio unaprijeđen zdravstveni sistem Srpske, rekao je danas generalni direktor UKC-a Vlado Đajić.

Đajić je naglasio da je riječ o stručnoj posjeti najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj, u organizaciji Strukovnog društva medicinskih sestara, babica i zdravstvenih tehničara Pomurja.

– Prilikom posjete, medicinske sestre i tehničari, upoznaće se o načinu funkcionisanja najveće zdravstvene ustanove, veoma složenoj organizaciji, kao i ulozi i značaju medicinske sestre u našoj ustanovi i u zdravstvenom sistemu Republike Srpske – izjavio je Đajić novinarima.

On je dodao da sestrinstvo ima centralnu ulogu u prepoznavanju višestrukih izazova u zdravstvu.

– Srednji medicinski kadar UKC kontinuirano prolazi kroz edukacije u zemljama regiona, pa i u Sloveniji, kako bi pružili pacijentima najbolju i najefikasniju zdravstvenu zaštitu. Ovo je jedinstvena prilika da se razmijene stručna iskustva, uporede način funkcionisanja i rada, te ostvari još bolja komunikacija između zdravstvenih radnika Slovenije i Republike Srpske – naglasio je Đajić.

Zamjenik pomoćnika direktora za zdravstvenu njegu u UKC-u Daliborka Kuzmanović rekla je da je Slovenija davno prepoznala značaj medicinskih sestara i ulaganja u njihovu edukaciju.
– Puno više daju na značaju školovanju medicinskih sestara, te ono što kod nas obavljaju sestre sa završenom srednjom školom, tamo obavljaju fakultetski obrazovane sestre – dodala je Kuzmanovićeva.

Ona je rekla da u UKC-u Republike Srpske radi 1.300 medicinskih sestara.

– Nismo zadovoljni platama, ali vidimo da nisu ni naše kolege iz Slovenije, zbog čega odlaze u Austriju- navela je Kuzmanovićeva.

Predsjednik Strukovnog društva medicinskih sestara, babica i zdravstvenih tehničara Pomurja Dragica Jošar rekla je da se i sindikati u Sloveniji bore za povećanje plata zdravstvenih radnika jer smatraju da su potcijenjeni, slabo plaćeni i imaju previše posla.

Ona je navela da u Sloveniji nema dovoljno sestara, odnosno da ih nedostaje 25 odsto da bi zadovoljile potrebe pacijenata.

– Naše medicinske sestre odlaze u Austriju jer su tamo puno bolje plate – dodala je Jošareva.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here