Djeca imaju karijes već sa dvije godine

0
449

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježen je i u Specijalističkiom centaru ”Dentalna klinika” Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, koju su posjetili učenici petog razreda banjalučke O.Š. ”Stanko Rakita”.

Mališani su imali priliku da kroz promotivne i edukativne aktivnosti o zdravlju i higijeni zuba i prezentacije pravilne tehnike pranja zuba na odgovarajućem modelu, uče o načinima ispravnog pranja zuba i održavanja oralne higijene.

”Dentalnu klinku” posjetili su i predsjednica Srpske Željka Cvijanović, Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite, u pratnji Radoslava Gajanina, rektora Univerziteta i Ranka Škrbića, dekana Medicinskog fakulteta UNIBL.

– U Republici Srpskoj 60 do 70 odsto djece od 11 godina pere zube više od jednom dnevno. Ne smije biti zanemareno zdravlje mliječnih zuba, jer 30 odsto dvogodišnjaka i 90 odsto šestogodišnjaka u RS već ima karijes – rekao je Šeranić.

Cvijanovićeva je podsjetila da je iz budžeta predsjednika Republike izdvojeno 100.000 KM za nabavku stomatoloških stolica i opreme za Specijalistički centar “Dentalnu kliniku”, s ciljem poboljšanja uslova rada ovog centra i unapređenja oralog zdravlja stanovništva.

Kako je naveo Škrbić, studenti stomatologije u posljednjih sedam dana posjećuju banjalučke vrtiće i ukazuju na značaj očuvanja oralnog zdravlja.

– Izuzetno su nam važne trudnice i djeca. Pokrenućemo inicijativu u svih zdravstvenim ustanovama da trudnice moraju voditi računa o oralnom zdravlju. Nažalost, oralna higijena nam je na jako niskom nivou – rekao je Škrbić.

Kampanja Svjetskog dana oralnog zdravlja službeno je pokrenuta 2013. godine, kako bi se podigla svijest kod djece i odraslih o značaju oralnog zdravlja i njegovoj ulozi u očuvanju opšteg zdravlja.

Ove godine Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se pod sloganom ”Reci AAAA” – Djeluj na oralno zdravlje!”

Svjetski dan oralnog zdravlja je inicijativa kojom se nastoji doprinijeti da broj ljudi na svijetu koji nemaju problem sa oralnim zdravljem, bude veći od 10 procenata svjetskog stanovništva, jer oralno zdravlje je mnogo više nego lijep osmijeh!

Najnovija istraživanja ukazuju na dramatično loše stanje zdravlja usta i zuba. Karijes je u izuzetnom usponu u svim uzrasnim grupama. Veliki broj naučnih studija ukazuje da je neophodno mijenjati osnovne paradigme kada je riječ o zdravlju zuba, pri čemu se ističe da je sa preventivnim aktivnostima neophodno početi u trudnoći i u prvoj godini života. Naime, pojava karijesa u ranom djetinjstvu, odnosno mliječnoj denticiji, stvara uslove u usnoj duplji koji značajno otežavaju prevenciju stalne denticije. U skladu s tim su i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije koja je postavila globalne ciljeve do 2020. godine, koje ukazuju da preventivne aktivnosti treba usmjeriti na trudnice i djecu predškolskog uzrasta, te na stvaranje okruženja koje podstiče oralno zdravlje, podsjetili su sa Univerziteta u Banjaluci.​

(Srpskainfo)

PODIJELI