Djeca u saobraćaju – Bezbjedno se vozi tek svaki deseti mališan

0
230

Najviše djece, koja budu teško povrijeđena ili smrtno stradaju u saobraćajnim nesrećama, jesu putnici u automobilima.

Analiza Agencije za bezbjednost saobraćaja RS (ABS RS) pokazala je da godišnje, među djecom putnicima, pješacima i biciklistima, uglavnom ginu mališani koji su u trenutku saobraćajke bili u vozilu.

Takođe, među mališanima koji iz saobraćajnih nesreća izlaze sa teškim povredama svaki treći je putnik.

Poražavajuće je da je u najmanje 90 odsto slučajeva razlog stradanja djece to što u trenutku saobraćajke nisu bili u sjedalici ili su roditelji pogrešno koristili ovaj sistem zaštite. Istraživanja su pokazala da je rizik da se dijete povredi ukoliko nije u sjedištu povećan i do sedam puta, dok sjedište smanjuje rizik povreda i do 70 odsto.

Međutim, indikatori bezbjednosti saobraćaja za 2017. pokazuju da se upotreba autosjedalica za djecu od tri do 12 godina van naselja koristi u 11,6, a u naselju u 11,8 odsto slučajeva. Za djecu do tri godine zaštitni sistem van naselja koristi se u 65,6, a u naselju u 76,4 odsto slučajeva.

Dijete za volanom

Posebno zabrinjava činjenica da se stopa nepravilnog korištenja autosjedalica kreće između 70 i 80 odsto.

Takođe, nije rijedak slučaj da na mjestu suvozača vidimo dijete predškolskog ili ranog školskog uzrasta. Isto tako, dešava se da roditelji djecu drže u krilu, čak i dok voze automobil.

Milija Radović, direktor ABS RS, kaže za Srpskainfo da je korišćenje autosjedalice najbolji način da se zaštite djeca u saobraćaju.

– Usljed inercije, težina djeteta se povećava nekoliko puta, pa ga je u trenutku nesreće nemoguće zadržati u naručju. Takođe, onaj ko drži dijete u naručju, svojim tijelom može da mu nanese dodatne povrede – upozorava Radović.

Savjeti

Dodaje da statistika ukazuje na to da roditelji daleko češće autosjedišta koriste za manju djecu.

– Kad malo porastu, smatraju da to nije neophodno. Tako, svako deseto dijete se prevozi na pravilan način. Trenutno stanje se ne može promijeniti preko noći, ali na ovoj problematici se mora bolje i više raditi. Treba krenuti već u savjetovalištima za trudnice, pa da su roditelji, čim dijete dođe na svijet, svjesni kako treba da ga voze u automobilu. Takođe, roditeljima treba dati mogućnost da provjere koje su autosjedalice najbolje, kako se pravilno postavljaju i kako se ispravno dijete smješta u njih. Sudbina djece je u rukama roditelja – poručuje Radović.

Statistika pokazuje da je, od 2014. do kraja prošle godine, u RS u saobraćaju teško povrijeđeno ukupno 148 djece, od čega su njih 60 bili putnici. Analiza pokazuje i da je od ukupno 11 poginulih u ovom periodu šestoro djece život izgubilo u vozilu.

Lane je, primjera radi, registrovan veći broj teško povrijeđene djece putnika, nego djece pešaka. U ovom periodu je, naime, u saobraćajkama teško povrijeđeno 15 mališana koji su se u trenutku nesreće nalazili u vozilu, njih 13 su bili pješaci, a šestoro biciklisti.

Kad je riječ o lakšim povredama takođe prednjače mali putnici, kojih je u 2017. povrijeđeno 109, dok je povrede pretrpilo i 54 djece pješaka, te 13 djece biciklista.

Trauma mozga izaziva invaliditet

Brojne studije pokazuju da je traumatsko oštećenje mozga vodeći uzrok smrti i invaliditeta kod djece u cijelom svijetu. Riječ je o lakim i teškim kraniocerebralnim povredama, koje predstavljaju traumatska oštećenja tkiva glave, kosti lobanje i endokranijalnih struktura.

Ove povrede narušavaju psihosocijalni život djeteta, ometaju dalju socijalnu i profesionalnu edukaciju, izazivaju antisocijalno ponašanje povrijeđenog djeteta. Dječja sjedišta mogu da izdrže čeoni udar od 50 kilometara na sat i udar otpozadi od 30 kilometara na sat.

(srpskainfo)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here