Djevojčica s Daunovim sindromom darovala kosu oboljelim mališanima

0
242

Eldisa Hajrić, učenica sedmog razreda Osnovne škole “Vrhpolje” u Sanskom Mostu i dijete s Daunovim sindromom, glavni je akter humane priče o darivanju kose djeci oboljeloj od raka i kratkometražnog filma koji je dirnuo mnoge.

Njena pedagogica Melina Keranović Selimović kaže kako je ovo već druga godina da djevojčica daruje svoju kosu u humane svrhe, a sve nakon što je pogledala dokumentarni film o mališanima koji su oboljeli od zloćudne bolesti.

Podsjetimo da početkom svake godine Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” provodi humanitarnu akciju u okviru koje djeca širom BiH daruju kosu za oboljele mališane. Zahvaljujući tom projektu, djeca oboljela od raka, kao i djeca s alopecijom u BiH imaju priliku dobiti besplatno periku od prirodne kose, rađenu po mjeri i modelu njihove firzure prije gubitka kose.

“Eldisa je tada čvrsto odlučila da svoju kosu daruje u humanitarne svrhe i čini to već dvije godine. Ona je dijete s poteškoćama u razvoju, ali svijet oko nas savršeno osjeća i razumije. Naročito je osjetljiva na tuđe patnje”, kaže njena pedagogica.

Njoj su se ove godine pridružile još dvije drugarice, koje su također darovale svoju kosu, a u ovoj školi su odlučili da o svemu snime kratkometražni film, koji su potom poslali na takmičenje “Ljubav i bratstvo”, koje se održava svake godine u Bihaću i na u sudjeluju učenici osnovnih škola.

Ovaj filmić je osvojio prvo mjesto na pomenutom natjecanju, ali i opšte simpatije svih prisutnih. U školi kažu kako je Eldisa, i pored poteškoća s kojima se suočava, odlična učenica i primjer za drugu djecu kako se snagom i voljom u životu mogu prevazići mnogi problemi.

Eldisin gest i humana poruka ostaće trajno živjeti ovjekovječeni u kratkom filmu pod nazivom “Naše malo je tebi cijeli svijet”.

PODIJELI