ĐUDERIJA: BEZ OBRAZOVANJA NEMA POTPUNE INTEGRACIJE ROMA U DRUŠTVO

0
499

Ključni problemi romske populacije i dalje su obrazovanje i zapošljavanje, bez čega je nemoguća puna integracija u društvo u BiH, izjavila je pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Saliha Đuderija, povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma, 8. aprila.

Đuderija je da istakla da nema njihove pune integracije u društvo sve dok romska djeca ne budu uključena u predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, čime će stvoriti mogućnost za bolje radne pozicije i angažman.

“U BiH 13.500 osoba se izjasnilo kao pripadnici romske manjine, međutim, naši podaci, kao i podaci lokalnih zajednica pokazuju da u BiH u kontinuitetu živi skoro 40.000 Roma. Jedan broj Roma živi i izvan prostora BiH i oni povremeno posjećuje ovu zemlju”, rekla je Đuderija novinarima prije početka svečane sjednice Odbora za Rome pri Savjetu ministara.

Ona je navela da se posljednjih godina intenzivno radi na borbi protiv skrivene diskriminacije kojoj su izloženi Romi kao jedna od ekonomski i socijalno ugroženih manjina, dodavši da u realizaciji mnogih projekata pomoć pružaju Evropska komisija i veliki broj međunarodnih organizacija.

“U tom kontekstu nadu polažemo u snagu lokalnih zajednica, kojih je sada već 15, a koje su odlučile da naprave akcione planove i da pokrenu proces lokalne integracije romskih porodica”, istakala je Đuderija.

Ona je napomenula da mnoga naselja u kojima žive Romi nemaju uređenu kanalizaciju, vodu, ulice nisu asfaltirane, nema rasvjete, te je potrebno uraditi mnogo toga kako bi se ovoj populaciji poboljšali uslovi za život.

Predsjedavajući Odbora za Rome Mujo Fafulić izjavio je novinarima da i dalje romska zajednica zaostaje u integraciji u savremeno društvo, jer i dalje postoje problemi stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite, zapošljavanja i obrazovanja.

“Od 2017. godine imamo usvojen okvirni akcioni plan o obrazovnim potrebama Roma koji će na neki način pružiti priliku romskoj zajedici da se kroz obrazovanje integriše u savremeno društvo”, rekao je Fafulić.

On je podsjetio da se Svjetski dan Roma – 8. april, obilježava u čast prvog Svjetskog kongresa Roma koji je održan od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, jednog od najvažnijih događaja u istoriji romskog naroda.

Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni, a njegov rezultat je i proglašavanje službenog romskog jezika, kao i službeno prihvatanje naziva Rom, što na romskom jeziku znači čovjek.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara u tehničkom mandatu u saradnji sa Odborom za Rome danas je, povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma – 8. aprila, organizovalo svečanu sjednicu ovog odbora u Sarajevu tokom koje su se obratile i dobitnice EU nagrade za integraciju Roma na Balkanu Sanela Bešić i Indira Bajramović.

Prema njihovim riječima, čast je i privilegija dobiti ovo priznanje, ali je potrebno i dalje raditi na tome da i Romi imaju jednaka prava i mogućnosti za bolji i kvalitetniji život u BiH.

(Srna)

PODIJELI