Đukanović osuđen za pokušaj ubistva vođe rakovačkog klana

0
452

Benedi Đukanović, osumnjičen za ubistvo banjalučkog privrednika Slaviše Krunića, prije deset godina u Srbiji osuđen je kao neposredi izvršilac jednog naručenog ubistva.

Đukanović i Miloš Đordia, obojica iz BiH, i Beograđanin Saša Nikolić uhapšeni su u oktobru 2008. godine u Srbiji jer su planirali da ubiju nekadašnjeg vođu kriminalog rakovačkog klana Nebojšu Stojkovića zvanog Stojke.

Prvobitno su osuđeni na ukupno 15 godina zatvora, ali je presuda kasnije ukinuta, piše Srpskalive, prenosi ATV.

Oni su planirali da Stojkovića dignu u vazduh sa dva kilograma eksploziva postavljenim u njegov “audi”, parkiran ispred zgrade u kojoj živi na Vračaru.

Benedi Đukanović i Miloš Đordia su trebali biti neposredni izvršioci ubistva, a Saša Nikolić, zvani Čvarak, bio je osumnjičen kao naručilac ubistva. Čvarak je bio bivši pripadnik rakovičkog klana, ali je došao u sukob sa Stojakovićem.

Nebojša Stojković zvani Stojke prema informacijama “Bele knjige” o organizovanom kriminalu koju je MUP Srbije sastavio tokom 2002. i 2003. godine, predvodio je rakovački klan, veoma agresivnu i brutalnu kriminalnu grupu, koja se bavila reketiranjem, iznudama, zelenaštvom, otmicama, trgovinom narkoticima.

On je izrešetan i 2017. godine u Barseloni, ali je preživio. Na njegov automobilu pucali su nepoznati napadači, a u trenutku napada kod sebe je imao bosanske dokumente.
Španska policija je došla do informacije da je Stojković izrešetan jer nije htio da oda svoja saznanja u vezi s nestankom 300 kilograma kokaina u Valensiji što je bio povod za početak krvavog rata između “kavačkog“ i “škaljarskog“ klana koji traje i danas.

Prije raspada nekada zajedničkog kotorskog klana na “kavčane” i “škaljarce” Stojković je bio jedan od najbližih saradnika Dejana Stojanovića zvanog Keka, vođe klana sa Novog Beograda, koji se već nekoliko godina nalazi u Brazilu gde je jedan od najvećih trgovaca narkoticima i ljudi koji važe za krupne distributere kokaina prema Evropi.

U novoj podijeli karata Keka je ostao na strani zajedno sa kavačkim klanom dok se Stojković više približio “škaljarcima”.

Јoš jedan Banjalučanin bio je pripadnik Kekinog klana. Ljubanu Ećimu pred Specijalnim sudom u Beogradu sudilo se za učešće u grupi koja je više godina organizovano prodavala narkotike i koju je MUP Srbije okarakterisao kao jednu od najorganizovanijih, pušten je na slobodu kada je položio kauciju od 400.000 evra.

On se u pritvoru nalazio od 12. decembra 2007. kada je uhapšen zajedno sa još četvoricom članova Kekine grupe koja je, prema policijskom saopštenju, djelovala na teritoriji više zemalja: Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Češke i Švajcarske. U njihovim stanovima u Beogradu pronađeno je oko 48 kilograma heroina, 4 kilograma kokaina, nekoliko pištolja, falsifikovane isprave i 210.000 evra.

Ećim je na kraju oslobođen optužbi za kriminalno udruživanje i trgovinu narkoticima jer, prema riječima Јovice Јovanovića, zamjenika specijalnog tužioca, nije bilo dokaza za to.
Kao vođa Kekine grupe bio je optužen i Željko Radovanović, zvani Votka, porijeklom iz Bijeljine koje je bio nekoliko mjeseci u bjekstvu i uhapšen je u Sarajevu.

Da li je Benedi Đukanović čovjek koji radi za neki od ovih klanova, još uvijek se ne zna, prenosi ATV.

Prema presudi Višeg suda u Beogradu, Benedi Đukanović je osuđen u Srbiji na četiri godine zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.
Ono što se zna jeste da je Benedija Đukanovića zvanog Bendžo Policija Republike Srpske uhapsila prije dvije godine zbog pljačke zlatare u Ključu.

Naime, zbog sumnje da je 22. maja 2013. godine ukrao auto u Prijedoru, odvezao se u Ključ gdje je opljačkao zlataru Sarajka, odakle je ukraden zlatni nakit i novac, ukupne vrijednosti 55.000 maraka.

To razbojništvo izvedeno je usred bijela dana, odnosno u 10.30, kada je maskirani bandit pretukao pištoljem po glavi vlasnicu zlatare Rasemu Šabić.
Tada je jedan od pljačkaša ušao u radnju, dok je njegov, najmanje jedan, saučesnik čekao ispred objekta. Uspjeli su pokupiti plijen.

Pljačkaši, kako je već poznato, potom su pobjegli prema Mrkonjić Gradu. Policija je banditima napravila klopku, ali su oni u Čađavici skrenuli prema Manjači te u Stričićima pucali na policajce. Auto je pronađen napušten u mjestu Lakići, nedaleko od Stričića.
Đukanović je tada predat Kantonalnom tužilaštvu USK, ali se ne zna da li je osuđen i koliko je proveo u zatvoru.

/srpskainfo.com/

PODIJELI