Dnevni centar Neven: Nove prostorije uz podršku lokalne zajednice i Crvenog polumjeseca

0
1235
SAMSUNG CSC

Na inicijativu načelnika opštine Prnjavor, Siniše Gatarića i ministra bezbijednosti BiH, Dragana Mektića, u posjeti prnjavorskom Domu zdravlja i dnevnom centru Neven danas je boravio ambasador vlade Kuvajta, Naser Reden Al Muteiri. Organizacija Crveni polumjesec Kuvajta doniraće centru Neven sredstva u iznosu 42.000 evra, za adaptaciju objekta namijenjenog za djecu sa posebnim potrebama. Sa nadležnima u prnjavorskoj bolnici razgovarano je o daljoj saradnji.

Cilj posjete je uspostavljanje saradnje i obezbjeđivanje novčane pomoći za izgradnju novog centra za djecu sa posebnim potrebama “Neven” – istakla je direktor prnjavorskog Doma zdravlja, Marija Stefanjuk.

“Mi već imamo lokaciju, ali nam fale novčana sredstva. Ovaj vid pružanja zdravstvene njege nije u našem primarnom nivou, ali to su naša djeca i zahtjevaju brigu svih nas, a mi smo spremni da pružimo podršku i njima i njihovim roditeljima. Kada se završi sa rekonstrukcijom objekta i uređenjem dvorišta, naša djeca će imati mnogo bolje uslove za dnevni boravak u centru “Neven” -kazala je Stefanjuk.

SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Prvi rezultati saradnje sa ambasadom Kuvajta već su vidljivi, a idejno rješenje za rekonstrukciju zgrade postoji, istakao je predsjednik Skupštine Opštine Prnjavor, Borko Lukanović.

“Čim sredstva budu operativna, krećemo u renoviranje zgrade, a nadamo se da će do jeseni radovi biti završeni i da će djeca dobiti svoju zajedničku kuću sa svim potrebnim uslovima za njihov boravak”- rekao je Lukanović.

Željko Gunjić, predsjednik udruženju roditelja djece sa posebnim potrebama, zahvalio se u ime djece i roditelja načelniku Gatariću, ministru Mektiću i svima koji su prepoznali problem djece sa posebnim potrebama u ovoj lokalnoj zajednici, smatrajući da će rekonstrukcijom zgrade u krugu Doma zdravlja za ove potrebe ovo pitanje biti trajno riješeno.

U Udruženju roditelja djece sa posebnim potrebama trenutno je osamdeset članova, dok usluge centra “Neven” koristi 25. mališana. Ulaskom u nove prostorije, djeca sa psihofizičkim smetnjama u razvoju moći će mnogo kvalitetnije provoditi svoje vrijeme, a lokalne vlasti u Prnjavoru u saradnjiu sa Domom  zdravlja i drugim institucijama oprijedeljene su da se objekat trajno ustupi na korištenje. /prnjavorlive.info/

 

 

PODIJELI