“DOBAR DAN, UBIO SAM TI TATU” Kako je jeziva fotografija u pozlaćenoj sobi RAZBJESNILA ČITAV SVIJET

0
276

Saudijski kralj i prestolonasljednik su prije dva dana ugostili sina i brata ubijenog novinara Džamala Kašogija i izjavili im saučešće.

Kralj Salman i princ Mohamed bin Salman ranije su pozvali Kašogijevog sina na sastanak u kraljevski dvor u Rijadu.

Fotografija na kojoj se vidi kako se prestolonasljednik Saudijske Arabije rukuje sa Salahom Kašogijem, sinom ubijenog novinara, obišla je cijeli svijet i izazvala zgražavanje i bijes mnogih ljudi. Naime, nakon saznanja da je Kašogi, inače veliki kritičar saudijskog režima, ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, svi upiru prstom u prestolonasljednika bin Salmana i optužuju ga da on stoji iza cijele operacije.

Mnogi smatraju da su Salah Kašogi i njegov stric bili primorani da se rukuju sa kraljem i prestolonasljednikom.

– Sin Džamala Kašogija je primoran da se rukuje sa Mohamedom bin Salmanom, čovjekom za koga se vjeruje da je naredio da se njegov otac ubije, iskasapi i sahrani – napisao je jedan korisnik na Tviteru.
Drugi su se zapitali kako li je mogao da izgleda razgovor mladog Salaha i saudijskog prestolonasljednika:

– Mohamed bin Salman: Zdravo, ubio sam ti oca.

– Kašogijev sin: Znam – napisao je drugi korisnik društvene mreže.

Prema nekim tvrdnjama, Salahu Kašogiju je zabranjeno da napusti zemlju.

Pojedinci su napravili i karikature na kojima je prestolonaslednik Mohamed bin Salman prikazan sa krvavim rukama i Kašogijevim telom sakrivenim ispod plašta, dok se pretvara da nema pojma o tome šta se desilo sa novinarom.

Džamal Kašogi je ubijen 2. oktobra u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, a iz Rijada tvrde da je on nastradao u tuči nakon što je ispitivanje pošlo naopako.

Zbog toga je prestolonasljednik uhapsio 18 osoba i smijenio nekoliko visokih zvaničnika. Mnogi ipak i dalje smatraju da je Kašogi namjerno ubijen i to sa predumišljajem, kao i to da je za to znao Mohamed bin Salman.

Kašogi je bio veliki kritičar saudijskog režima i važio za potencijalnu opasnost po kraljevsku porodicu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here