Doboj i Srebrenica daleko od nove vlasti

0
347

Centralna izborna komisija (CIK) BiH ni dva mjeseca nakon održavanja izbora nije donijela odluku u vezi sa izborima u Srebrenici i Doboju, a u slučaju da i obustavi postupak u vezi sa ove dvije lokalne zajednice, na odluku o potvrđivanju rezultata čekaće se danima, jer tek tada počinju da teku rokovi u vezi sa žalbama i zahtjevima za ponovno brojanje glasova.

Zbog činjenice da još nisu potvrđeni rezultati, a da je od izbora prošlo dva mjeseca, Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice, najavio je pokretanje krivičnih prijava protiv članova CIK BiH.

“Nemamo nikakvih informacija, niti nas obavještavaju niti nas šta pitaju. To samo može u BiH. Vjerovatno ćemo u najskorije vrijeme, bez obzira na sve, ići sa krivičnim prijavama protiv članova CIK BiH, jer ovome što oni rade mora se stati na kraj. Svi mogući rokovi su prošli, a oni se ne izjašnjavaju”, rekao je Grujičić za “Nezavisne”, koji je na posljednjim izborima ponovo izabran za načelnika Srebrenice.

I Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da je neprihvatljivo da se CIK tako odnosi prema izborima.

“CIK hoće da načini slučajeve od Doboja i Srebrenice, a za to nema razloga. Ako mislite da idemo na nove izbore, ići ćemo, iako nema potrebe, ali sve govori o odnosima i političkom dilu opozicije u Srpskoj sa Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem, što pokazuje da je CIK mjesto malverzacija, a ne primjene zakona”, rekao je Dodik.

Iz CIK-a su juče “Nezavisnim” samo kratko rekli da još nemaju informaciju kada bi mogla da bude donesena odluka u vezi sa izborima u Doboju i Srebrenici te da o tome treba da se usaglase članovi CIK BiH.

Inače, CIK može za jednu ili obje opštine da donese odluku o obustavi istrage koja se vodi ili da poništi izbore. U slučaju da se donese odluka o obustavi istrage, na istoj sjednici trebalo bi da bude donesena i odluka o utvrđivanju rezultata izbora nakon čega počinju da teku rokovi u vezi sa žalbama na tu odluku.

“Na odluku o utvrđivanju rezultata teče rok od tri dana na žalbe, pa ako bude žalbe, onda teče rok pred Sudom BiH. Tu su i zahtjevi za ponovno brojanje glasova za koje ne treba sumnjati da će ih biti. O tom zahtjevu odlučuje CIK, a ako ga odbije, onda stranka ima mogućnost žalbe Sudu BiH, gdje opet ima rok od tri dana da odluči i tako dalje”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak CIK-u.

Prema nezvaničnim informacijama, u slučaju da i CIK donese odluku o obustavi istrage koja se vodi zbog sumnje u izborne malverzacije u Srebrenici i Doboju, biće potrebno najmanje mjesec dana do konačne odluke o potvrđivanju izbornih rezultata.

I u Doboju su nedavno apelovali na CIK da potvrdi rezultate lokalnih izbora u ovoj opštini tvrdeći da je CIK prekršio Izborni zakon BiH, jer je prošao predviđeni rok od 30 dana da se to uradi.

“Ne može se ići unedogled. Administracija ćuti direktno pod uticajem određenih političkih partija”, rekao je nedavno Boris Jerinić, novi/stari gradonačelnik Doboja.

Podsjećanja radi, CIK je nekoliko dana po završetku lokalnih izbora, koji su održani 15. novembra, usvojio zaključak o pokretanju postupka utvrđivanja povreda pravila izbornog procesa ili izbornih prava na biračkim mjestima u Doboju i Srebrenici i od tada “vodi istragu” u vezi sa tim slučajevima. I pored brojnih “pritisaka” da se ta istraga ubrza, ona još nije završena, a nije tajna da su pojedini članovi CIK-a, kao što je Suad Arnautović, javno rekli da ima elemenata da se izbori u Srebrenici i Doboju ponove.

/Nezavisne/

PODIJELI