Dobra vijest za roditelje: Stigle petovalentne vakcine

0
1150

Dobra vijest za roditelje – stigle su petovalentne vakcine. Nakon dvije godine nestašice i tri neuspjela tendera, Institut za javno zdravstvo naručio je 40 hiljada doza, što je, kažu, količina dovoljna za jednu godinu.

Ipak, vakcinacija neće krenuti odmah. Radi se na usklađivanju dokumentacije, a iz Instituta poručuju da će djeca vrlo brzo moći da budu vakcinisana i novom vakcinom.

“Onog trenutka kad ta instrukcija bude izmjenjena, dovedena do kraja, i objavljena u Službenom glasniku RS, moći ćemo započeti sa vakcinacijom djece petovalentnom vakcinom u primarnoj vakcinaciji”, izjavila je Milka Mrđa, portparol Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U Institutu objašnjavaju da se do vakcina teško dolazi u svim zemljama bivše Jugoslavije. Zbog malog tržišta, dobavljači se nisu javljali na tendere. Pedijatar Dragica Dobrijević kaže da roditelji uvijek imaju mnoge nedoumice oko vakcinacije.

“Roditelji jako puno čitaju po forumima i dobijaju svakakvih informacija i imaju svakakvih pitanja, da tako kažem. U principu su za vakcinaciju. Ima određen broj onih koji ne želi apsolutno da se vakciniše, ali kada se pravi neka kombinacija koje vakcine, u principu su svi za ove petovalentne”, istakla je Dragica Dobrijević, pedijatrijski centar “Aura medika”.

Osnovna razlika između tro i petovalentne vakcine je u načinu primjene. Petovalentna se daje jednim ubodom, a trovalentna dva puta, uz uzimanje kapi. Roditelji iz Srpske koji nisu željeli trovalentnu vakcinu, išli su u Beograd ili Zagreb, ili u neku od privatnih klinika, i za to plaćali do 200 maraka.

Zbog odbijanja vakcinacije trovalentnom vakcinom, prije dvije godine je izbila epidemija morbila. Iz Instituta za javno zdravstvo poručuju roditeljima da budu strpljivi, i da će vakcinacija petovalentnom vakcinom krenuti uskoro.

atv

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here