Dodatno zaduženje od 35 miliona KM za autoput Banjaluka – Doboj

0
1166

Prijedlogom odluke o izmjeni i dopuni Odluke o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Republike Srpske za kreditno zaduženje preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” kod Evropske banke za obnovu i razvoj prema projektu izgradnja auto-puta Banjaluka-Doboj, predvićeno je povećanje zaduženja za 35 miliona evra.

Pomoćnik ministra finansija Republke Srpske Biljana Bogićević rekla je da je ranije donesena odluka predviđala davanje saglasnosti na zaduženje u iznosu od 150 miliona evra.

“Nije riječ o nepredviđenom povećanju troškova koje je nastalo pri implementaciji projekta, već o planiranoj ukupnoj vrijednosti projekta. U vrijeme ugovaranja zajma sa EBRD bilo je poznato da je ukupna vrijednost projekta 185 miliona evra. Zbog većeg zajma, EBRD je u početku odobrio manji iznos zajma od 150 miliona evra“, objasnila je Bogićevićeva.

Ona je dodala da je Ministarstvo finansija na zahtjev preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” tražilo od EBRD dodatni kredit od 35 miliona evra, a što je ova banka i odobrila.

“Kreditna sredstva su namijenjena za finansiranje izgradnje glavne trase autoputa Banjaluka-Doboj, dionica Prnjavor-Doboj dužine oko 37 kilometara, zatim izgradnje lokalnih puteva u dužini od 23 kilometra i usluge stručno-tehničkog nadzora na izvođenju građevinskih radova”, istakla je Bogićevićeva.

Ona je zaključila da je cilj projekta da se izgradnjom autoputne veze Banjaluka-Doboj omogući poprečno povezivanje evropskog pravca E 661 i koridora “Pet ce” čime će se Srpska uključiti u razvoj putne infrastrukture BiH.

/srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here