Dodik: Akcija “Oluja” bila završni čin čišćenja Hrvatske od Srba

0
349

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je juče u Krušedolu, na obilježavanju 24 godine od progona Srba u akciji “Oluja”, da Hrvatska bez logističke i svake druge podrške zapadnih sila ne bi imala snagu da provede stravičnu operaciju progona 250.000 Srba sa njihovih vjekovnih ognjišta.

Dodik je rekao da je Hrvatska 1995. godine to učinila prvenstveno uz podršku Amerike, Velike Britanije i Njemačke.

On je rekao da su se Srbi večeras okupili u Krušedolu da pokažu da akciju “Oluja” nisu i neće zaboraviti, te napomenuo da Srbija i Srpska žele da na jednom mjestu naprave obilježje vezano za srpsko stradanje u “Oluji”.

Dodik je u obraćanju okupljenim Krajišnicima podsjetio na završni čin od prije 24 godine da srpski narod bude očišćen iz Krajine i cijele Hrvatske, te da se nikada neće moći izračunati koliko su materijalno bogatsto ostavili.

On je dodao da su mnogima tada jedini izlaz bile Republika Srpska, te Srbija kao mjesto mira i spokoja.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da Srbi treba da se okupe oko ideje snažne i jake Srbije koja ne ćuti, te zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je prije pet godina inicirao da se o “Oluji” govori i da se ne zaboravi.

On je rekao da samo snaga Srbije daje snagu narodu u Srpskoj da se bori i zahvalio rukovodstvu Srbije za pomoć Srpskoj i što to ne krije.

“Srbija je usmjerena da u vijeku koji dolazi očuva srpski nacionalni narodni indentitet, našu istoriju, sjećanje, jezik, vjeru, krsnu slavu. To moramo čuvati kako bi kao narod slobodno ovdje živio”, istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da Republika Srpska ne može da bude meta, niti sa njom može da se kalkuliše, što je pokazao i narod koji je bio sposoban i spreman da je odbrani u nemogućim uslovima, pod političkim i ekonomskim sankcijama.

On je poručio da Srpskom neće upravljati lider SDA Bakir Izetbegović, niti bilo koji ambasador, nego srpski narod i njegovi izabrani zvaničnici.

Dodik je ukazao i na to da srpski narod ne treba dijeliti po bilo kakvom osnovu, pa i na izbjeglice i ostale.

On je u obraćanju podsjetio da je lista stradanja Srba u prošlom vijeku duga, te ponovio koja su to bila najveća stratišta u Drugom svjetskom ratu, kada su dovedeni do nivoa biološkog opstanka.

“Bili smo izloženi kao pokusni kunići za klanje i ubijanje”, rekao je Dodik, napominjući da je komunistička Jugoslavija stradanja Srba tretirala kao žrtve fašizma.

Dodik je naveo da su Srbi dali slobodu početkom vijeka onima koji su im na kraju tog vijeka vratili tako što su ih pobili i uzeli njihovu imovinu, od Slovenije, Hrvatske, Federacije BiH, na Kosmetu, ali da su i naučili da će imati slobodu samo ako imaju državu.

On je rekao da je “velika međunarodna zajednica”, koja se hvalila demokratijom, svu politiku tog vremena kreirala na lažima o Srbima i srpskoj državi i njenoj istorijskoj ulozi, pa su na osnovu laži bombardovali Srbe.

“U Srebrenici lažu uporno da je ubijeno 8.700 ljudi, što nije tačno, a zanemaruju činjenicu da je tamo stradalo 3.500 Srba. Na bazi tih laži pravili su politike kako kazniti i satanizovati Srbe i učiniti ih metom za bombardovanje, što se i desilo”, rekao je Dodik i dodao da sada traže da Srbi sami sebe osuđuju i satanizuju kao loš narod.

On je istakao da srpski narod danas ima dvije svoje države – Republiku Srpsku i Srbiju, svidjelo se to nekome ili ne.

“Republiku Srpsku nisu mogli da oduzmu ni cijelim nizom akcija visokog predstavnika i međunardnog faktora, smatrali su je greškom, pa je trebalo uništiti je nizom pokreta i procesa svih ovih 20 godina. Ali nisu mogli zato što je Republika Srpska ljubav srpskog naroda”, dodao je Dodik.

Dodik: Srpski narod najstradalniji u prošlom vijeku

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ukazao je na značaj slobode za srpski narod na ovim prostorima, koji je u prošlom vijeku najviše stradao.

“Srbi su najstradalniji narod prošlog vijeka”, rekao je Dodik ispred Manastira Krušedol na centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji “Oluja” izvršenoj prije 24 godine na Republiku Srpsku Krajinu.

On je napomenuo da su Srbi protjerani sa svojih vjekovnih ognjišta iz Hrvatske, ali da su utočište našli u Republici Srpskoj i Srbiji.

Dodik je podsjetio da su prošle 24 godine od dana kada je Hrvatska donijela odluku da očisti srpski narod iz Republike Srpske Krajine.

On je istakao da je peti put Srbija i Republika Srpska zajedno obilježavaju Dan sjećanja na žrtve “Oluje”, te izrazio zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je to inicirao.

“Ako Srbija zaboravi žOlujuž, niko o njoj neće pričati”, istakao je Dodik.

On je ukazao i na pogrom srpskog naroda koji se sada dešava na Kosovu, kao i na njihov težak položaj u Crnoj Gori.

Prethodno je žrtvama akcije “Oluje” parastos služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Na obilježavanju su intonirane himne Republike Srpske i Srbije.

Obilježavanju, pored srpskog člana Predsjedništva BiH, prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović premijeri Srpske Radovan Višković i Srbije Ane Brnabić.

Među prisutnim su i predsjednici Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i Skupštine Srbije Maja Gojković, predstavnici Vojske Srbije, članovi udruženja za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i mnogobrojni građani.

Obilježavanje Dana sjećanja zajedno su organizovale Srbija i Republika Srpska.

(Srna)

PODIJELI