Dodik: Ako za godinu ne vratim BiH s puta samouništenja, napuštam Predsjedništvo

0
494

​Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon predaje odgovora na Upitnik Evropske komisije govorio je u intervjuu za Al Jazeeru o daljnjim planovima.

“Nemam vremena za dangubu. Ako zajedno s drugim kolegama u Predsjedništvu, najduže za godinu, ne uspijem vratiti Bosnu i Hercegovinu sa sadašnjeg puta samouništenja na pravi put, ja napuštam Predsjedništvo, vraćam se u Banjuluku pa neka sve propadne”, rekao je Dodik.

Kazao je da je briselske prijatelje zamolio da nam od sada ne daju preteške uslove za kandidatski status.

“Pokušao sam ih uvjeriti da bi se procesi u BiH nakon sticanja kandidatskog statusa u mnogim aspektima mogli okrenuti u pozitivnom pravcu. Složili smo se takođe da je jedno biti u statusu potencijalnog kandidata, a sasvim se drugačije međusobno razgovara kada ste za još jedan, za nas vrlo važan korak, bliže Briselu. Rečeno mi je da ćemo za rješavanje nekih od najvažnijih problema imati bezrezervnu pomoć EU, da mnogo toga, poput formiranja Vijeća ministara, možemo i moramo uraditi sami. Saglasni su sa mnom da se mnogi naši problemi mogu i moraju rješavati odmah jer je mnogo godina izgubljeno u nepovrat”, naveo je Dodik.

Rekao je da teritorijalna cjelovitost BiH nije sporna, da je sporna njena nefunkcionalnost.

“Nikada ni jedan funkcioner Srbije u mom prisustvu nije govorio o rasturanju Bosne i Hercegovine, niti mi o tome u Beogradu razgovaramo. Mi smo realisti”, rekao je on.

Kako onda Milorad Dodik kao predsjedavajući Predsjedništva vidi Bosnu i Hercegovinu u ovom času, upitan je.

“U ovom času je vidim kao karikaturu od države, a volio bih je vidjeti kao harmoničnu zajednicu sastavljenu od dva ravnopravna entiteta u kojoj niko nikoga ne negira, niti iko ikome smeta da napreduje. BiH kao država može da opstane samo ako bošnjački političari, moj kolega Željko Komšić, takozvana ljevica i inteligencija u Federaciji BiH postanu svjesni da je Bosna i Hercegovina složena država i da kao takva nema nikakve izglede da u skoroj budućnosti postane građanska. A unitarna neće svakako nikada ni postati. Ja, kao što je javnosti poznato, imam šestoro unučadi, moja je dužnost i po tom osnovu da stvaram i da iza sebe ostavim što bolje uslove za život svima onima koji tek dolaze”, naveo je on.

Kazao je da će odmah pripremiti i potpisati papir o ukidanju rominga u mobilnoj telefoniji, na što se BiH iz Evropske unije već godinama podstiče.

“Na taj način bi troškovi mobilnih usluga za građane BiH i regiona mogli biti i do 80 odsto jeftiniji od sadašnjih. Regionalni sporazum o tome bi trebalo da bude potpisan u aprilu i mi nemamo vremena za čekanje. Zar to nije ono što građani od nas političara očekuju? Ja ću papir, kažem Vam, potpisati i dostaviću ga ostaloj dvojici članova Predsjedništva pa neka ga oni podrže ili odbace ako smiju”, rekao je Dodik za Al Jazeeru.

PODIJELI