Dodik i Čović pozvali bošnjačke predstavnike da se formira vlast

0
261

Sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH održan je juče u Mostaru. Јoš jednom su potvrđeni zajednički stavovi dvije stranke o formiranju vlasti na nivou BiH, izbornom zakonu i evropskom putu Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a BiH Dragan Čović pozvali su danas bošnjačku stranu da se što prije pristupi formiranju vlasti na nivou BiH, jer postoji dovoljno kapaciteta.

– Očekivali smo da će nakon formiranja kolegijuma Predstavničkog doma formiranje vlasti ići brzo, ali ne ide. Vrijeme je da se daju odgovori na neka pitanja, i da se razjasni ima li namjerne opstrukcije, kaže predsjednik SNSD Milorad Dodik – podsjetivši da je formiranje vlasti bilo najvažnija tema i na nedavnim razgovorima u Briselu.
Za razgovore u BiH treba troje, ali bošnjačka strana usporava ili koči proces, ocijenjeno je.
– Uvijek smo dovedeni do toga da bošnjačka strana traga za nečim, a onda zarobi čitavu strukturu i ne može ništa da se radi. Inače, sada ih pozivamo da zajedno to završimo. Očigledno da u BiH ništa ne može ići brzo. Ovo je naš apel. Sredite svoju situaciju i dođite da se u skladu sa Ustavom dogovorimo šta ko treba da radi – rekao je Dodik.
On je naveo da će se narednih dana vidjeti da li se radi o organizovanoj opstrukciji kada je riječ o formiranju vlasti, odnosno da li je to neki plan koji se možda može nazreti.
On je dodao da je upoznao Čovića o nedavnim razgovorima sa zvaničnicima EU u Briselu, kao i da je tema sastanka bilo formiranje vlasti.

– Nedopustivo se kasni sa formiranjem vlasti u BiH imajući u vidu da je srpska i hrvatska reprezentacija već jasna. HDZ i SNSD čine vođstvo te dvije reprezentacije, čekamo da se u bošnjačkim redovima konsoliduje ta politička volja -objasnio je Dodik.

Potvrđeni su zajednički stavovi i o izbornom zakonu. Јasan je stav SNSD da reforma mora ići ka tome da da drugi ne mogu birati jednom narodu njegove predstavnike, niko ne želi da bude doveden u takvu poziciju, ističe Dodik.

– Osnovni element nestabilnosti u BiH jeste zauzimanje pozicija koje pripadaju drugima.

U okviru toga treba gledati rješenje “Sejdić-Finci” – rekao je Dodik.
Dvije stranke dijele zajedničke vrijednosti i kada je riječ o evropskom putu BiH.
Osvrnuli su se Dodik i Čović i na rad Savjeta za implementaciju mira.

– To je samoproglašena vandejtonska institucija za koju postije dežurni krivci, a to smo Čović i ja, i miljenici koji šta god da urade ostaju miljenici, a to je SDA i Bakir Izetbegović – rekao je predsjednik SNSD-a.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao da je tema sastanka bilo uspostavljanje vlasti na niovu Bih, te da su saglasni da najkraće za dvije sedmice taj posao treba da bude završen.

Čović je rekao da je već razgovarao s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, te najavio da će se u srijedu, 13. februara sastati sa SDA i da očekuje dogovor.
On je ocijenio da je današnji sastanak bio veoma korektan i da su potvrdili partnerstvo sa SNSD-om.

U delegaciji SNSD-a, osim Dodika, bili su potredsjednik stranke Željka Cvijanović, generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović, te članovi Predsjedništva SNSD-a Slavko Mitrović, Staša Košarac i Zoran Tegeltija.

Delegaciji HDZ-a BiH, osim Čovića, činili su potpredsjednik stranke Borjana Krišto, te visoki stranački funkcioneri Vjekoslav Bevanda, Davor Čordaš i Zdenko Ćosić.

(RTRS)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here