Dodik: Interpol naveo da ikonu niko ne potražuje

0
295

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je Interpol naveo da niko ne potražuje ikonu Svetog Nikole, kao što nije bila potraživana ni na dan dolaska u Istočno Sarajevo ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

“Prije tri dana u BiH je boravio ukrajinski ambasador Vasilj Kirilič koji je rekao da nemaju dokaze da je ikona ukrajinska i da nikada nije bila dio kulturnog nasljeđa, ali ih boli šti je data Rusima. Imate situaciju da ministar inostranih poslova BiH (Bisera Turković) insistira na ovome, a u svakoj drugoj državi bi svi organi zaštitili ovu vrstu priče, pa i ako je greška, izvinili bi se drugoj državi”, rekao je novinarima Dodik.

On je istakao da postoje ljudi u BiH, kao što je Turkovićeva, koji su sve uveli u pravosudni proces.

“Ako niko ikonu ne potražuje, zašto se sprovodi istraga i u čemu je greška? Šta je krivica, koga ganjate i šta hoćete? Interpol je rekao, a taj papir imamo, da ikona na dan dolask Lavrova nije potraživana, kao što je ni sada niko ne traži”, dodao je Dodik.

On je naveo da protiv njega u tužilaštvima ima više od 30 tužbi.

“Šta god progovorite odmah neko iz Federacije BiH uputi tužbu. Neki dan sam dobio obavještenje da je prekinuta istraga koja se vodila jer sam nekada u Gacku nešto rekao. Prijavu je tada podnio `Transparensi internešnal` koji je međunaroda organizacija. Ko je ova organizacija da odlučuje o našim životima? Živimo, nažalost, u takvoj zemlji”, rekao je Dodik.

/SRNA/

PODIJELI