Dodik: Istorijski trenutak da Srbi definišu nacionalnu politiku

0
624

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je istorijski trenutak da Srbi definišu politiku jedinstvenog nacionalnog, ali i državnog prostora.

“Naša nacionalna politika u budućem vremenu mora da bude isključivo srpska i ne može podrazumijevati dodvoravanje strancima”, poručio je Dodik sinoć u emisiji “Ćirilica” Televizije “Hepi”.

On je upitao zašto bi Srbi prestali da pričaju o svojoj državi kada, kako je rekao, Šiptari stalno govore o svojoj državi?

“Hrvati već imaju svoju državu. Samo Srbi nemaju pravo da pričaju o svojoj državi. Evo ja pričam. Vjerujem u to da će Srbija i Republika Srpska jednom u budućnosti biti jedinstvena država. Sada će vjerovatno u Sarajevu protiv mene pokrenuti krivični postupak”, istakao je Dodik.

On je naglasio da je jedina prava politička vlast za Srbe, gdje god žive, Beograd, predsjednik Srbije, Vlada, Narodna skupština.

“Srbija je epicentar svih naših razmišljanja, svih naših želja”, poručio je Dodik.

U kontekstu najavljene Deklaracije o jedinstvu srpskog naroda, Dodik je rekao da je on za to da postoji jedinstven nacionalni okvir, bilo to napisano ili nenapisano i svidjelo se to nekome ili ne.

“Zašto bi bio problem ako mi kažemo da je prošli vijek bio stradalnički, a da ovaj bude integracionistički i državotvorni?”, upitao je Dodik.

Prema njegovim riječima, neće se stvoriti “velika Srbija” već jednostavna, poželjna, narodna, jedinstvena Srbija od Republike Srpske i Srbije.

“Kada nismo imali državu uvijek smo bili pobijeni. U Jasenovcu je ubijeno više od 500.000 Srba zato što Srbi nisu imali državu”, rekao je Dodik.

On je podsjetio na stravične zločine nad srpskim narodom u Garavicama kod Bihaća i u Brodu na Drini.

“Bihać je do 1940. godine bio većinski srpski grad. Danas tamo živi tek nekoliko srpskih porodica. Na Garavici je izvedeno 14 srpskih sela, 12,5 hiljada Srba je ubijeno. To je zaraslo u šiblje. Moramo imati državu da se ne bi ponovilo”, rekao je Dodik.

Komentarišući izostanak stranih ambasadora sa srpskih memorijala, Dodik je rekao da je u Bratunac na obilježavanje stradanja Srba Podrinja došao samo ruski ambasador u BiH, dok u Srebrenicu dođu svi.

On je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je došao da oda počast žrvama Srebrenice linčovan i zamalo ubijen, te da je postojala namjera da bude ubijen, za šta postoji sva dokumentacija.

“Specifično je da Republika Srpska drži obezbjeđenje i naša policija je to uspješno radila. Te godine su tražili da to urade neke strukture iz Sarajeva. To je bila namjera. To govori da je od početka nešto bilo planirano”, ukazao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje kakve su konsenkvence stavljanja na crnu listu, Dodik je rekao da nema nikakve blokade Republike Srpske i podsjetio da je premijer Srpske Željka Cvijanović prisustvovala inauguraciji predsjednika SAD Donalda Trampa.

Na konstataciju novinara da se stalno potenciraju priče o crnoj listi, i to od dijela srpskih političara u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da je to tačno.

“Kada pitaju šta da radimo u BiH oni kažu – sklonite Dodika, to je problem.
Može Dodik da bude i sklonjen, ali istorijski tokovi ne mogu da se zaustave. Ne možete zaustaviti činjenicu da su Srbi tamo skrajnuti, da je prema njima činjen zločin i da Srbi žele svoju državu i svoju slobodu”, poručio je Dodik.

(Srna)

PODIJELI